Oplossingen voor hittestress in steden
Dichte bebouwing in combinatie met de steeds warmere zomers zorgt voor hittestress in steden. Ook wel het stedelijk hitte-eilandeffect genoemd. Al dat beton in de stad absorbeert warmte, waardoor steden op warme dagen nauwelijks afkoelen. Dat zorgt voor hittestress met als gevolg gezondheidsklachten, slecht slapen en zonnesteken. Binnenshuis kunnen bewoners hier nog meer last van hebben door huizen die niet goed geïsoleerd zijn of waar ventilatie
Steeds meer gemeentes nemen maatregelen tegen dit hitte-eiland effect. Denk hierbij aan het ontharden van parkeerplaatsen en tuinen of het verven van gebouwen. Lichtere gebouwen en daken absorberen wel tot 50% minder zonlicht. Ook effectief: groene gevels of groene daken met bijvoorbeeld een wateropvang en hergebruik installatie. Maar het meest effectief is om te zorgen voor meer bomen. Liefst loofbomen met een grote bladerkroon voor meer schaduw.
Om het hitte-eilandeffect te beperken zijn er dus verschillende oplossingen mogelijk. Wij kunnen jou voorzien van advies en de juiste materialen op dit gebied. Lees hieronder meer over onze oplossingen die kunnen bijdragen aan het verminderen van hittestress in steden.
Meer groen zorgt voor koeling
Om te zorgen voor een optimale groeiplaats voor al dat groen zijn twee factoren van essentieel belang: zuurstof en water. Vooral bomen hebben het vaak moeilijk in stedelijke gebieden. Hiervoor hebben we een innovatief boombeluchting systeem ontwikkeld: de Rawinso boombeluchtingsbuis. Dit systeem is specifiek ontworpen voor bomenrijen die in een versteende omgeving worden aangeplant zoals parkeerplaatsen, in de binnenstad of in woonwijken. Voor jonge bomen die aangeplant worden in een groene parkachtige omgeving adviseren we Natudrain. Dit is een volledig composteerbaar boombeluchtingsysteem.
Daarnaast is voldoende water essentieel voor planten om te kunnen verdampen en daarmee bij te dragen aan de verkoeling. Als specialist op het gebied van beregening hebben we alles om het openbaar groen te voorzien van voldoende water. Van druppelbevloeiing in plantsoenen tot volautomatische beregeningsinstallaties in parken aangevuld met regen- of bodemsensoren. Volledig op afstand bedienbaar. De bodemsensoren van Sensoterra zijn ideaal bij het onderhoud van plantsoenen en parken. Deze sensor plaats je in de grond en geeft een signaal af als de grond te droog is. Deze ontvang je op afstand via een app. Voordeel voor de hovenier is dat hij op afstand kan controleren of er voldoende bewaterd wordt, zonder dat hij ernaar toe moet. Dit scheelt veel tijd.
Ventileren en isoleren
Gebouwen houden warmte lang vast als ze eenmaal zijn opgewarmd. Voldoende ventileren en een goede zonwering helpt bij hitte. Maar de basis van een koel gebouw zit in de wijze van isoleren. Hiermee kun je het gebruik van airco terugdringen. Kostenbesparend en beter voor het milieu.
Door te kiezen voor een ventilatiesysteem met energieterugwinning, ook wel ventilatie met warmteterugwinning of WTW ventilatie genoemd, kun je energiezuinig ventileren. Tijdens de winter zorgt de wisselaar in de WTW ervoor dat de koude lucht die de woning ingaat opgewarmd wordt door de warme lucht die de woning verlaat. In de zomerperiode is dit precies andersom.
Ga naar ons kenniscentrum voor meer informatie over ventileren en isoleren van gebouwen.
Vraag onze kenners
Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!
Telefoon
Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur
Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur
Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag