Balansventilatiesysteem
Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Er wordt flink geïnvesteerd in het isoleren van vloeren, wanden, daken en plafonds, het afdichten van naden en kieren en het toepassen van isolerend glas. Zonder goede ventilatie kan er een ongezond binnenklimaat ontstaan, dit kan o.a. gezondheidsklachten opleveren. Een gezond binnenklimaat zonder vochtproblemen begint bij ventilatie.
Gezien de mate van isolatie van de huidige woningbouw en renovatie volstaat standaard ventileren niet meer. Wanneer het om nieuwbouw gaat is het aan te bevelen voor een balansventilatiesysteem met een warmteterugwinning unit te kiezen. Hiermee creëer je een gezond woonklimaat en bespaar je al snel 20% op je energiebehoefte. In dit artikel lees je alles over centrale en lokale balansventilatie, warmteterugwinning en balansventilatiesystemen C en D.
Centrale en lokale balansventilatie
Er zijn twee soorten balansventilatie; centraal (voor het hele huis) en lokaal (per kamer). Wanneer de ventilatie via één ventilatie-unit (bijvoorbeeld op zolder) aangevoerd en afgevoerd wordt in het complete huis wordt er gesproken van centrale balansventilatie. Bij de bouw van nieuwbouwwoningen, maar ook grote renovatieprojecten van woningen wordt vaak gebruik gemaakt van dit soort ventilatie. Tijdens de bouw of renovatie van een woning kan hier namelijk rekening mee worden gehouden. Voor de aanleg in bestaande woningen is vaak een grotere verbouwing nodig om alle ruimtes op een aan- en afvoerkanaal aan te sluiten.
Lokale balansventilatie Een andere mogelijkheid is om de ventilatie via meerdere ventilatie-units aan te sturen. Wanneer één of meer ruimtes een eigen ventilatie-unit hebben wordt dit ook wel lokale of decentrale balansventilatie genoemd. Deze manier van ventilatie kan goed in een bestaande woning worden toegepast.Warmteterugwinning Door te kiezen voor een ventilatiesysteem met energieterugwinning, ook wel ventilatie met warmteterugwinning of WTW ventilatie genoemd, kun je energiezuinig ventileren. Tijdens de winter zorgt de wisselaar in de WTW ervoor dat de koude lucht die de woning ingaat opgewarmd wordt door de warme lucht die de woning verlaat. In de zomerperiode is dit precies andersom.
Met een warmteterugwinning unit kun je, zonder airco, in de zomer tot op een bepaalde hoogte zuinig koelen. De binnenkomende lucht wordt (een paar graden) gekoeld.
Ventilatiesystemen C en D
In Nederland zijn er twee ventilatiesystemen die het meest voorkomen, namelijk systeem C en systeem D. Welk ventilatiesysteem het meest geschikt is hangt o.a. af van het oppervlakte en de indeling van het huis.
Systeem CVentilatiesysteem C zorgt ervoor dat er verse lucht op natuurlijke wijze de woning binnenkomt. Dit kan bijvoorbeeld via roosters boven de ramen in de woonkamer, keuken en slaapkamer. De ventilator in de keuken, badkamer etc. zorgt ervoor dat de vervuilde, vochtige lucht mechanisch wordt afgezogen.
- Mogelijk ventilatie met standenschakelaar handmatig te bedienen
- Mogelijk ventilatie met sensoren geautomatiseerd te bedienen
- Beperkt onderhoud en ruimte nodig
Bij ventilatiesysteem D wordt er continu evenveel lucht aangevoerd als vervuilde lucht afgevoerd. Dit wordt daarom ook wel balansventilatie genoemd. Juist de warmteterugwinning is van meerwaarde bij dit systeem.
- Continu afvoer als aanvoer van vervuilde en verse lucht
- Energiebesparing door warmteterugwinning uit de afvoerlucht
Waarom een ventilatie- en balansberekening laten maken?
Wij kunnen voor jou een ventilatie- en balansberekening en luchtkanalenplan maken. Dit is belangrijk om het luchtdebiet goed af te stemmen op de lengte van het kanalensysteem. Op deze manier ben je verzekerd van een maximaal rendement. Wij kunnen helpen bij het maken van een ventilatie- en balansberekening en luchtkanalen plan voor type C en D systemen.
Maatwerk aanvragen?
Voldoet een standaard oplossing niet aan jouw wensen? Er is veel mogelijk in de vorm van maatwerk! Vul jouw maatwerk wens hieronder in en onze specialisten nemen contact met je op om te bespreken wat er mogelijk is.