Rawinso

Gebruik regenwater slim

Regenwater afkoppelen, infiltreren en hergebruiken

Het klimaat verandert en we krijgen steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Meer stortregens, stormen of juist lange en drogere perioden. Stortbuien met veel water zorgen voor overlast. Eigenlijk zonde om hier niets mee te doen! Dat vonden de bedenkers van Rawinso ook. Regenwater niet langer afvoeren naar het riool, maar afkoppelen en behouden op eigen terrein. Het afgekoppelde regenwater kun je dan alleen infiltreren of je kunt kiezen voor het uitgebreide systeem waarbij je het water ook opslaat en hergebruikt. Bijvoorbeeld voor het doorspoelen van de wc, de wasmachine, het wassen van de auto en het besproeien van de tuin. Hierdoor draag jij jouw steentje bij aan een groene toekomst. 

Wat levert het op?

Regenwater slim gebruiken levert verschillende voordelen op:

  • Minder wateroverlast
  • Het ontlast het riool, veel gemeenten stimuleren afkoppeling
  • Efficiëntere waterverspreiding is beter voor de tuin
  • Duurzaam hergebruik van water
  • Kostenbesparing op drinkwater
 

Hoe werkt een regenwatersysteem?

Hoe werkt een regenwatersysteem?

Van afkoppelen en opvangen tot hergebruiken en infiltreren. In deze korte video laten we zien hoe onze regenwatersystemen werken.

Bekijk video
  • Bakgoot
    Bakgoot
  • Waterafkoppelset
    Waterafkoppelset
  • Infiltratiekrat
    Infiltratiekrat
Appendages

Regenwater infiltreren en hergebruiken in 3 stappen

1. Regenwater afkoppelen

Bijna altijd wordt het regenwater dat op en rondom je huis valt afgevoerd naar het riool. Kies je voor het afkoppelen van regenwater dan wordt jouw regenwater niet langer afgevoerd naar het riool, maar het blijft op jouw terrein. Door het afkoppelen wordt het riool minder belast. Dit is belangrijk, omdat door klimaatverandering extreme regenbuien het risico op overbelasting van het riool vergroot. Met wateroverlast als gevolg.

Regenwater op eigen grond laten weglopen is ook goed voor de grondwaterstand. Het water blijft op de plek waar het valt, met als gevolg dat de natuurlijke watercyclus zoveel mogelijk intact blijft. Na afkoppeling moet het regenwater wel op de juiste manier afgevoerd worden, zodat er geen wateroverlast ontstaat. Er zijn meerdere oplossingen om het regenwater op te vangen en te infiltreren.

2. Regenwater infiltreren 

Infiltreren is het langzaam verspreiden van regenwater in de grond. Dit kan op verschillende manieren. Bovengronds infiltreren is mogelijk door de verharde oppervlakte rondom je huis zo veel mogelijk te beperken. Het plaatsen van gras, planten of grind is een goed alternatief.

Een andere manier is ondergronds infiltreren met een infiltratiesysteem. Een infiltratiesysteem vangt het regenwater op en zorgt dat het water geleidelijk in de grond wordt verspreid. Dit kan met infiltratiebuizen en infiltratiekratten. Een infiltratiebuis voert het water af en verspreidt tegelijkertijd het water in de grond. Door het gebruik van een infiltratiekrat wordt het water tijdelijk opgeslagen en verspreidt. Het krat sluit je aan op bijvoorbeeld de regenpijp van je tuinhuis of een put in je terras.

Het infiltratiesysteem is alleen effectief als het boven de grondwaterspiegel is geplaatst. Bij de aanleg van een infiltratiesysteem is het belangrijk dat je precies weet hoeveel bergingscapaciteit er nodig is. Dit is in elke situatie anders. De grondwaterstand, de waterdoorlatendheid van de grond, het dak- of tuinoppervlak en de hoeveelheid neerslag zijn aspecten waar rekening mee gehouden moet worden bij de aanleg van een infiltratiesysteem.

3. Regenwater hergebruiken

Gebruik regenwater voor het sproeien van de tuin, het wassen van auto’s, het doorspoelen van de wc of voor de wasmachine. Je gaat verspilling van water tegen en je bespaart op drinkwaterkosten. En, doordat regenwater minder kalk bevat dan drinkwater wordt de levensduur van huishoudelijke apparaten verlengd.

De eenvoudigste manier om regenwater opslaan en hergebruiken is door een regenton te plaatsen. Wil je het groter aanpakken, dan kun je samen met ons een oplossing op maat ontwikkelen. Denk hierbij aan een zuiveringssysteem, opslagsysteem en pompinstallatie. Hoe het systeem eruit komt te zien, is afhankelijk van hoe en waarvoor je het regenwater wilt hergebruiken. Wij helpen graag bij het samenstellen van een systeem op maat. 

Meer informatie over regenwaterinfiltratie vind je hier.

Brochure 'Gebruik regenwater slim'

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Rawinso? Vraag dan onze brochure ‘Gebruik regenwater slim’ aan! 



Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.