Drainage
Drainage is het afvoeren van overtollig water uit de bodem, met als doel het verlagen van het waterpeil. Drainage is belangrijk omdat overtollig water ongewenste situaties en schades kan veroorzaken zoals o.a. verrotting van gewassen, volgelopen kelders, schade aan gebouwen en natte kruipruimtes. Door drainagebuizen aan te leggen verminder of voorkom je deze schades. Bij Wildkamp vind je een ruim assortiment met drainagebuizen en hulpstukken.
Wat is drainage
Bij drainage wordt door middel van drainagebuizen, ook wel drainageslangen of drainage pijp genoemd, ongewenst water afgevoerd. Naast een drainagebuis bestaat een drainagesysteem uit hulpstukken zoals eindkappen, T-stukken, verloopmoffen, enz. De drainagebuis wordt aangesloten op een pompput, infiltratieput of wordt geplaatst in een sloot. Bij het lozen in de sloot is het raadzaam om aan het einde van de drainagebuis een afwatering buis te plaatsen.
Drainagebuis
Een drainagebuis, ook wel drainageslang genoemd, is een geperforeerde buis met omhulling. Het water stroomt via de omhulling en perforatie in de drainageslang, waarna het onder vrij verval door de drainagebuis stroomt naar het punt waar het geloosd wordt.
Waarom drainage
Een te hoge (grond)waterstand is ongewenst en willen we voorkomen. Denk hierbij aan gewassen, tuin, gazon, kelders, kruipruimtes, enz. Door het plaatsen van drainage is de hoogte van de grondwaterstand te regelen.
Drainagebuizen aanleggen in de tuin, rondom huis en kruipruimte bij wateroverlast
Drainagebuizen, ook wel drainageslangen genoemd, in de tuin aanleggen wordt gedaan om te zorgen dat gewassen en gazon niet te nat worden. Afhankelijk van de grondsoort zoals kleigrond, zandgrond of veengrond wordt er een drainageslang met daarvoor specifieke omhulling toegepast.
Rondom een woning worden drainageslangen aangelegd om te voorkomen dat water in de kelder of kruipruimte stroomt.
In de kruipruimte worden drainageslangen aangelegd om te zorgen dat het gebouw en leidingen niet te nat worden en hierdoor kapot gaan.
Afvoeren van water uit een drainage systeem
Het water uit een drainage systeem moet afgevoerd worden, hiervoor zijn verschillen opties beschikbaar.Het drainage systeem aansluiten:
- op riool, dit is niet altijd toegestaan;
- op bestaande afvoer, zoals bijvoorbeeld naar een sloot of hemelwater afvoerput;
- op bestaande regenpijp, vanaf hier stroomt het water verder naar het lozingspunt;
- infiltratievoorziening, zoals bijvoorbeeld infiltratiekratten, infiltratieputten en -kolken.
Soorten drainagebuizen
Er zijn verschillende soorten drainagebuizen, ook wel drainageslangen genoemd, beschikbaar. Welk soort drainagebuis met omhulling is het meest geschikt voor jouw situatie? De omhulling is afhankelijk van de grondsoort en omstandigheden. Bijkomend voordeel van omhulling is dat het infiltratie oppervlak vergroot wordt. Hierdoor stroomt het water sneller naar de drainageslang en wordt het afgevoerd.
Drainagebuis met pp-vezel
Pp-vezel heeft een dichte structuur, is toepasbaar in de meeste omstandigheden, en heeft een onbeperkte levensduur. In ijzerhoudende grond wordt pp-vezel niet toegepast. Drainage met pp-vezel zal in ijzerhoudende grond roestafzetting tot gevolg hebben waardoor er een waterdichte laag ontstaat.
Geschikt voor vrijwel alle voorkomende bodemsoorten zoals zand- en kleigronden, met uitzondering van ijzerhoudende grond.
Bekijk alle drainagebuizen met pp-vezel
Drainagebuis met kokosvezel
Kokos heeft een open structuur, is toepasbaar in alle grondsoorten en heeft een beperkte levensduur. In sterk ijzerhoudende grond wordt meestal drainage met kokosomhulling toegepast, dit om te voorkomen dat het ijzer een waterdichte laag om het pp omhulsel gaat vormen. Kokos filtert het beste, maar afhankelijk van de dikte en omstandigheden verteert het in de loop der tijd.
Geschikt voor alle grondsoorten.
Bekijk alle drainagebuizen met kokosvezel
Niet omwikkelde drainagebuis
In (zware) kleigrond worden niet omwikkelde drainagebuizen toegepast.
Bekijk alle drainagebuizen, niet omwikkeld
Drainagebuis, blind
Onder een blinde drainagebuis wordt een drainageslang bedoeld die geen perforaties heeft. Deze buis is enkel bedoeld om van een drainagesysteem water af te voeren naar een lozingspunt.
Bekijk alle drainagebuizen, blind
Infiltreren
Als er voor gekozen wordt om het water uit het drainagesysteem te infiltreren in de bodem zijn er verschillende opties, zoals:- Infiltratiekrat.
- Infiltratiekolk.
- Infiltratieput.
- Grindput.
Drainage goten
Drainage goten, ook wel lijngoten genoemd zijn goten die in de tuin en/of straatwerk geplaatst worden voor het afvoeren van regenwater.
Meer informatie over drainage goten
Wildkamp drainage assortiment
Wildkamp heeft een ruim assortiment artikelen voor het maken van een drainagesysteem.
Het assortiment bestaat uit o.a.:
Wat kost drainage
De prijs van drainage is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de diameter, lengte van de drainagebuis, materiaal en het aantal hulpstukken. De kosten van drainage zijn per meter of per rol, maar wij verkopen drainagebuis per volle rol.
Jouw persoonlijke drainage aanbieding
Als je ingelogd bent zie je jouw persoonlijke aanbieding voor drainageslangen en hulpstukken. Als je nog geen account hebt maak deze hier dan aan voor je persoonlijke korting. Heb je grotere aantallen materialen nodig neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een aanbieding op maat.
Drainagebuis / drainageslang kopen bij Wildkamp
Bij Wildkamp vind je voor elke toepassing de juiste drainagebuis / drainageslang en toebehoren. Koop de gewenste drainagebuis en benodigdheden in één van onze filialen of bestel het eenvoudig op onze website of in de app.
Advies nodig over drainage?
We helpen je graag! Wil je advies over drainage? Neem dan contact op met één van onze productspecialisten of kom langs in één van onze filialen voor het beste advies.