Regenwaterinfiltratie
Regenwaterinfiltratie is een methode waarbij regenwater niet wordt afgevoerd naar een rioolsysteem of sloot. Het regenwater wordt opgevangen en geïnfiltreerd in de bodem. Hierdoor wordt er lokaal een natuurlijke waterafvoer in de tuin gerealiseerd en verdroging tegengegaan. Ook wordt de riolering niet overbelast en wordt riool overstort voorkomen.
Klantervaringen
Wat is infiltreren
Infiltreren is het proces waarbij regenwater opgevangen wordt en in de bodem geïnfiltreerd. Dit proces speelt een grote rol voor het beheer van regenwater en draagt bij aan het aanvullen van het grondwater.
Regenwater infiltreren
Het opvangen en infiltreren van regenwater is een duurzame oplossing voor waterbeheer. Door gebruik te maken van infiltratiebuizen, infiltratieputten en kolken, zandvangputten en infiltratiekratten, kunnen we effectief regenwater opvangen en laten infiltreren. Deze methoden dragen bij aan een duurzamer milieu.
Voordelen van regenwater infiltreren
Aanvullen van grondwaterreserves
Door regenwater in de bodem te laten infiltreren, worden grondwatervoorraden aangevuld, wat essentieel is voor drinkwatervoorziening en landbouw.
Voorkomen van overstromingen
Door de verstedelijking wordt regenwater via buizen en sloten snel afgevoerd, met als gevolg dat er bij extreme regenval grote hoeveelheden regenwater door rivieren en kanalen moeten stromen. Hier zijn ze niet altijd op berekend en ontstaan overstromingen. Door te infiltreren wordt deze piekbelasting voorkomen.
Verbeterde waterkwaliteit
Infiltratieprocessen filteren verontreinigingen uit het regenwater, wat bijdraagt aan schoner grondwater.
Ecologisch evenwicht
Het behouden van een natuurlijke watercyclus ondersteunt biodiversiteit en voorkomt droogte in ecosystemen.
Infiltratie regenwater in de tuin
Het infiltreren van regenwater in je tuin is een milieuvriendelijke en duurzame methode die kan helpen bij het verminderen van waterafvoerproblemen en het bevorderen van een gezonde groei van planten. Het infiltreren van regenwater in je tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook helpen om de kosten van waterverbruik te verlagen. Het is belangrijk om rekening te houden met de lokale regelgeving en de bodem- en klimaatomstandigheden bij het plannen en implementeren van regenwaterinfiltratie in je tuin.
Regenwater afvoeren in de grond
Regenwater afvoeren in de grond heeft verschillende voordelen (infiltreren), waaronder het verminderen van wateroverlast, het herstellen van grondwaterlagen en het bevorderen van duurzaam waterbeheer.
Wildkamp heeft een compleet assortiment met o.a. infiltratiebuizen, putten, kolken, geotextiel en infiltratiekratten.
Methoden voor infiltratie
Infiltratiebuizen
De functie van een infiltratiebuis is om hemelwater te infiltreren, transporteren naar een infiltratiesysteem, rioleringssysteem of sloot. Tijdens dit transport zal de infiltratiebuis het hemelwater al deels infiltreren, wat betekent dat het water in de bodem kan sijpelen of opgenomen kan worden in de omringende grond. Het water wat niet door de infiltratiebuis wordt geïnfiltreerd in de bodem zal doorstromen naar een infiltratie- of ander hemelwaterafvoersysteem.
Bekijk alle infiltratiebuizen
Infiltratieputten & kolken
Een infiltratieput en infiltratiekolk hebben dezelfde functie. Het regenwater stroomt er in en verlaat door de geperforeerde wand van de put naar de omliggende bodem.
Bij een infiltratieput wordt het water aangevoerd door een afvoerbuis. Bij een infiltratiekolk heeft de putdeksel (kolk kop) gaten of sleuven waardoor het water in de put stroomt.
Het is een effectieve oplossing voor het afvoeren van regenwater zonder een aansluiting op de riolering of sloot. Het doel van een infiltratiekolk of infiltratieput is om het regenwater op een duurzame manier te beheren, dit helpt om het grondwater aan te vullen en overstromingen te voorkomen.
Bekijk alle infiltratieputten en kolken
Zandvangputten
Een zandvangput is een onmisbaar onderdeel in een regenwater infiltratiesysteem. De put zorgt ervoor dat verontreinigingen in het hemelwater, zoals zand en bladeren worden tegengehouden en in de zandvangput achterblijven. Zo wordt verstopping van het infiltratiesysteem voorkomen. Periodiek dient het vuil uit de zandvangput verwijderd te worden.
Bekijk alle zandvangputten en accessoires
Geotextielen
Geotextiel wordt gebruikt bij regenwaterinfiltratiesystemen om dichtslibben te voorkomen. Het fungeert als een scheiding tussen de infiltratie voorziening en omringende bodem. Zodat er geen zand/klei, enz. van buiten in de infiltratie voorziening kan komen.
Bekijk alle geotextielen
Infiltratiekratten
Infiltratiekratten zijn ontworpen om regenwater op te vangen, tijdelijk op te slaan en langzaam in de bodem te laten infiltreren. Bij regen vullen de infiltratiekratten waarna het regenwater via de wanden de omringende bodem in trekt. Dit proces helpt bij het aanvullen van het grondwater, vermindert de belasting op het rioolstelsel, en zorgt dat het hemelwater afgevoerd wordt.
Meer informatie over infiltratiekratten
Infiltratiekrat installeren
Wat kost een regenwaterinfiltratiesysteem
De prijs van een regenwater infiltratiesysteem is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het systeem, de benodigde producten, de arbeidskosten, enz. Deze factoren hebben invloed op de prijs.
Jouw persoonlijke aanbieding voor een regenwaterinfiltratiesysteem
Als je ingelogd bent zie je jouw persoonlijke aanbieding voor regenwaterinfiltratiesystemen. Als je nog geen account hebt maak deze hier dan aan voor je persoonlijke korting. Heb je grotere aantallen materialen nodig neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een aanbieding op maat.
Regenwaterinfiltratiesysteem kopen bij Wildkamp
Bij Wildkamp vind je alles voor regenwaterinfiltratie, voor elke situatie de juiste producten. Koop de gewenste regenwaterinfiltratie benodigdheden in één van onze filialen of bestel het eenvoudig op onze website of in de app.