0
Hergebruik grijs water

Hergebruik grijs water

In een wereld waar water schaars is, is het zonde dat we toiletten doorspoelen met kostbaar drinkwater. Per persoon per dag gebruiken we meer dan 100 liter drinkwater per dag, waarvan meer dan 50% wordt verspild aan toiletten, wasmachines en de tuin – toepassingen waarvoor drinkwaterkwaliteit niet nodig is.

Grijswater kan perfect worden hergebruikt, wat beter is voor het milieu en tot 60% water bespaart. In dit artikel ontdek je alles over grijs water hergebruik, de grijswatersystemen en de toepassingen. Wil je liever direct advies over een grijs water systeem op maat? Kom dan naar 1 van onze vestigingen bij jou in de buurt.

Adviesgesprek

Wat is grijs water?

Grijswater is licht vervuild afvalwater afkomstig van huishoudelijke activiteiten zoals douchen, handen wassen en het gebruik van de wasmachine. In tegenstelling tot zwart water, dat afkomstig is van toiletten en vol zit met fecale stoffen, bevat grijswater geen organisch afval van menselijke oorsprong. Dit maakt het ideaal voor hergebruik in toepassingen waar drinkwaterkwaliteit niet vereist is, zoals het doorspoelen van toiletten of tuinirrigatie. Door grijswater te hergebruiken, kan aanzienlijk worden bespaard op het drinkwaterverbruik.

Voordelen van grijs water hergebruik voor bedrijven

Water lijkt misschien een relatief kleine kostenpost binnen je bedrijf. Het waterverbruik neemt echter steeds verder toe. Waterbedrijven verwachten dat er in 2050 meer dan 30% meer water wordt gebruikt door Nederlanders en willen deze kosten vooral neerleggen bij grootverbruikers. Hergebruik van grijswater van douches, wasbakken en keukens levert een aanzienlijke besparing op, soms tot wel 60%. Ook resulteert hergebruik van grijswater in een lagere rioolheffing. Omdat het water van bad, douche, wastafel (en soms ook wasmachine) niet rechtstreeks afgevoerd wordt naar het riool wordt de taks of heffing uitgesteld. Het wordt eerst opnieuw gebruikt en resulteert per saldo in een lagere rekening. Hierdoor zien steeds meer bedrijven de voordelen van het hergebruik van grijswater.

Grijs water filteren

Om grijswater afkomstig van douches, wasbakken en keuken te hergebruiken heb je een grijswater filtratiesysteem nodig. Optioneel kan dit systeem aangesloten worden op een regenwatertank met pomp. Bij gebrek aan grijs water schakelt het systeem automatisch over op regenwater en vervolgens op leidingwater. Hieronder lees je meer over de werking van een grijs water systeem.
Hergebruik grijswater

Grijs water systeem

Hoe werkt een grijswatersysteem?

Een grijs water systeem werkt relatief eenvoudig. Eerst wordt het grijs water afkomstig van douche, wastafel en bad afgevoerd naar een opvangtank. Dit licht vervuilde grijs water wordt daar biologisch gereinigd. Dit biologisch gereinigde water wordt vervolgens door het membraamfilter geleid, waarna het in de schoonwatertank wordt opgeslagen. Vanuit deze schoonwatertank wordt het naar behoefte door een pomp naar de secundaire waterleiding gevoerd. Deze waterleiding is aangesloten op jouw wasmachine, tuinkranen, urinoirs en toiletten. Wanneer de schoonwatertank na veel gebruik leeg dreigt te raken, wordt deze aangevuld vanuit de regenwatertank (optioneel). Mocht de regenwatertank ook leeg of niet aanwezig zijn, schakelt het systeem automatisch over op drinkwater.

De capaciteit van een grijs watersysteem?

Een systeem op maat is van groot belang voor de efficiëntie van het grijs watersysteem. De modulaire opbouw van onze grijs watersystemen biedt hiervoor goede mogelijkheden. Door meerdere tanks parallel te plaatsen kan een grijs watersysteem gecreëerd worden met een opwerkingscapaciteit van 500 tot 33.750 liter per dag. Bovendien is het dankzij de modulaire bouwwijze ook mogelijk om ondergrondse of lokale tanks te gebruiken. Dit komt de flexibiliteit en de prijs ten goede.

Veelgestelde vragen hergebruik grijswater

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over hergebruik van grijswater. Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Neem contact op met de klantenservice, ze helpen jou graag verder.

Veelgestelde vragen hergebruik grijswater

  • Wat valt onder grijswater?
    Grijswater is water dat afkomstig is van wastafels, bad en douche. Het wordt vaak verward met regenwater, maar grijswater is specifiek huishoudelijk afvalwater dat geen fecaal materiaal bevat. Het wordt gebruikt voor toepassingen zoals toiletten doorspoelen en tuinirrigatie.
  • Wat kan je doen met grijs water?
    Grijs water kan opnieuw worden gebruikt voor toiletspoeling, in de wasmachine, voor schoonmaakdoeleinden, en buitengebruik. Dit water komt voornamelijk van douchen en wassen en is licht verontreinigd, waardoor het ideaal is voor hergebruik in huis en voor tuinieren.
  • Wat is een grijs water systeem?
    Een grijswatersysteem reinigt huishoudelijk afvalwater, dat vervolgens vaak door een membraanfilter wordt gezuiverd. Het gezuiverde water kan worden gebruikt voor toiletten, wasmachines en tuinirrigatie. Regenwater kan ook worden opgevangen en gebruikt voor dezelfde toepassingen, wat helpt bij het besparen van drinkwater.

Maatwerk aanvragen?

Voldoet een standaard oplossing niet aan jouw wensen? Er is veel mogelijk in de vorm van maatwerk! Vul jouw maatwerk wens hieronder in en onze specialisten nemen contact met je op om te bespreken wat er mogelijk is.

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.