Water in kruipruimte

Water in kruipruimte: oorzaken en oplossingen

Water in kruipruimte

Heb je last van water in je kruipruimte? Dat kan verschillende oorzaken hebben en diverse problemen veroorzaken. In dit artikel leggen we uit hoe je effectief water uit je kruipruimte kunt verwijderen en welke oplossingen je kunt gebruiken om toekomstige wateroverlast te voorkomen. Ben je nu op zoek naar een dompelpomp om je kruipruimte nu meer leeg te pompen? Volg hieronder het stappenplan en kies de juiste pomp.

Wil je direct een oplossing voor een dompelpomp of klokpomp voor een kruipruimte, kies dan voor één van onze complete noodsets, klaar voor gebruik. Of bekijk ons complete assortiment vuilwaterdompelpompen om een kruipruimte leeg te pompen. Heb je nu direct hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Kant- en klare dompelpompen noodsets

Handig om alvast in huis te hebben! Met onze kant-en-klare dompelpompsets kun je meteen aan de slag met het wegpompen van water. De complete sets, inclusief dompelpomp, slang en aansluitingen, worden geleverd in een krat met rooster, die tevens als voorfilter kan dienen.
Dompelpompen

Kruipruimte leegpompen

Heb je last van water in je kruipruimte? In deze video leggen we uit hoe je effectief water uit je kruipruimte kunt verwijderen en welke dompelpomp geschikt is.

Kruipruimte leegpompen
Kruipruimte

Kruipruimte leegpompen stappenplan

In deze keuzehulp helpen we je de juiste pomp te kiezen voor het wegpompen van water uit een kruipruimte. Volg hieronder het stappenplan en kies de juiste pomp.

Stap 1: Schoon of lichtvervuild water?

Bij het kiezen van een dompelpomp voor een kruipruimte is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van de ruimte. Voor kruipruimtes met vervuild water, zoals modder of kleine deeltjes, is een vuilwaterpomp ideaal. Deze dompelpompen zijn ontworpen om vuil en kleine deeltjes probleemloos te verwerken zonder verstopt te raken. Voor kruipruimtes met voornamelijk schoon water is een standaard dompelpomp voldoende.
Een dompelpomp met vlotter schakelt automatisch in en uit op basis van het waterniveau. Dit is handig als je het waterniveau automatisch wilt beheren. Een dompelpomp zonder vlotter biedt meer controle maar vereist handmatige bediening. Kies de optie die het beste bij jouw situatie past.
grafiek

Stap 2: Welke dompelpomp voor kruipruimte

Niet elke dompelpomp is geschikt voor elke situatie. Voor kruipruimtes zijn dompelpompen met een kleine diameter en voldoende capaciteit ideaal. Denk hierbij aan de benodigde opvoerhoogte en het vermogen van de pomp. Deze dompelpompen laten een laagje water van 4 tot 8 cm achter.

Stap 3: Capaciteit van de pomp

Bij het kiezen van een dompelpomp is de capaciteit van groot belang. Deze wordt uitgedrukt in liters per uur (l/u) en bepaalt hoeveel water de pomp kan verplaatsen. Daarnaast is de opvoerhoogte cruciaal; dit is de maximale hoogte waarop de pomp het water kan afvoeren. Hoe hoger deze waarde, hoe krachtiger de pomp.

De beste dompelpompen uit ons assortiment

We hebben voor jou een selectie gemaakt van drie dompelpompen die geschikt zijn voor het leegpompen van jouw kruipruimte. De prijs van deze dompelpompen is afhankelijk van de kwaliteit, opvoerhoogte en de capaciteit.

Hoe water wegpompen uit kruipruimte

Water wegpompen met dompelpomp

Om water effectief weg te pompen uit een kruipruimte volg je deze stappen:
  • Bepaal of je een vuilwaterpomp of schoonwaterpomp nodig hebt.
  • Zet de pomp op het laagste punt van de kruipruimte.
  • Sluit de afvoerslang aan: Zorg ervoor dat de slang het water naar een geschikte plek kan afvoeren.
  • Schakel de pomp in: Houd de werking van de pomp in de gaten en zorg ervoor dat de afvoer niet verstopt raakt.

Oorzaken water in kruipruimte

Er zijn verschillende oorzaken voor water in de kruipruimte, waaronder:

Hoge grondwaterstand

Water in de kruipruimte ontstaat vaak door regen en een hoge grondwaterstand. Als de grond rondom de kruipruimte verzadigd is, trekt het vocht in het cement, metselwerk en beton. Het is belangrijk om dit probleem snel aan te pakken, omdat het binnendringende water de bouwconstructie van je woning kan beschadigen, wat tot hoge herstelkosten kan leiden. Je herkent dit probleem aan muffe geurtjes uit de kruipruimte, loslatend stucwerk, beschadigde houten vloeren en behang. Ook neemt de kans op ongedierte in huis toe.

Lekkage in kruipruimte

Water in je kruipruimte kan ook ontstaan door een lekkage. Een gebroken of lekkende waterleiding kan, afhankelijk van de ernst van de beschadiging, veel water laten ontsnappen. Je kunt controleren of je een lek hebt door alle kranen in huis dicht te draaien. Als de watermeter blijft lopen, is er inderdaad een lek. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen!

Onvoldoende ventilatie

Als er water in de kruipruimte staat na isolatie, kan dit wijzen op een gebrek aan voldoende ventilatie. In dat geval kan het condens niet naar buiten ontsnappen, waardoor het zich ophoopt op de wanden en het plafond. Dit leidt tot een toename van het waterniveau in de kruipruimte.

Is water in een kruipruimte erg

Hoeveel water in een kruipruimte is normaal?

Het is normaal om enige hoeveelheid water in een kruipruimte aan te treffen, vooral na regenval of in vochtige seizoenen. Een kleine hoeveelheid water, meestal niet meer dan een paar centimeter, wordt vaak als acceptabel beschouwd, zolang het goed geventileerd is en snel opdroogt. Echter, als er constant water aanwezig is of als het waterniveau regelmatig hoger dan 10-20 cm is, kan dit duiden op een structureel probleem zoals slechte drainage of een hoge grondwaterstand. In dergelijke gevallen is het belangrijk om maatregelen te nemen om de wateroverlast te beheersen en verdere schade te voorkomen.

Hoe voorkom je water in de kruipruimte?

Oplossingen om water in kruipruimte te voorkomen

Het voorkomen van water in de kruipruimte begint met goede drainage of de kruipruimte waterdicht te maken door een bekuiping of schuimbeton.

Drainage

Drainage is een effectieve manier om water in de kruipruimte te voorkomen. Een drainagesysteem bestaat uit een folie met een noppenmembraan, waarin kleine kanaaltjes zijn geïntegreerd om water af te voeren. Dit water wordt verzameld in een opvangreservoir en vervolgens door een pomp naar de riolering afgevoerd. Door een drainagesysteem rondom de fundering te installeren, wordt overtollig grondwater efficiënt afgevoerd voordat het de kruipruimte kan binnendringen. Dit voorkomt vochtproblemen, beschermt de bouwconstructie van je woning en vermindert de kans op schimmel en houtrot.

Bekuiping van een kruipruimte

Bij deze techniek wordt een waterdichte laag aangebracht op de wanden en de vloer van de kruipruimte, waardoor water geen kans krijgt om binnen te dringen. Deze laag kan bestaan uit speciaal waterdicht cement of kunststof folie. Bekuiping is vooral nuttig in gebieden met een hoge grondwaterstand of veel regenval. Door deze preventieve maatregel blijft je kruipruimte droog en bescherm je de bouwconstructie van je woning tegen vochtgerelateerde schade, zoals schimmel, houtrot en funderingsproblemen. Het is belangrijk om deze klus door een professional te laten uitvoeren om een optimale waterdichtheid te garanderen.

Schuimbeton in kruipruimte

Schuimbeton is een uitstekende oplossing om water in de kruipruimte te voorkomen, omdat het fungeert als een bodemafsluiter. Door de kruipruimte met schuimbeton op te vullen, wordt de ruimte aanzienlijk droger en heeft u minder last van muffe luchtjes. Schuimbeton verschilt van gewoon beton doordat het is samengesteld uit water, cement en schuim. Hierdoor is het zeer licht en gemakkelijk te plaatsen. Bovendien is het bestand tegen rot en schimmels, wat zorgt voor een lange levensduur.

Contact

Meer informatie, advies of de juiste materialen nodig? Loop binnen bij een van onze vestigingen of neem contact op met onze klantenservice.We helpen je graag verder!

Veelgestelde vragen over water in kruipruimte

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over water in kruipruimte. Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Neem contact op met de klantenservice, ze staan graag voor jou klaar.

Veelgestelde vragen over water in kruipruimte

  • Is het erg als er water in de kruipruimte staat?
    Water in de kruipruimte is meestal geen probleem zolang er voldoende ventilatie is en het water niet hoger dan 10 cm staat. Een kruipruimte hoeft niet waterdicht te zijn en kan water bevatten zonder dat dit negatieve gevolgen heeft, mits er goede luchtcirculatie is om vochtproblemen te voorkomen.
  • Wat te doen met water in de kruipruimte?
    Voor water in de kruipruimte kun je drainage aanleggen, luchtroosters installeren, of een waterdichte laag aanbrengen. Controleer ook op lekkages en zorg voor goede ventilatie om vochtophoping te voorkomen.
  • Heeft het zin om water uit kruipruimte te pompen?
    Ja, het heeft zeker zin om water uit de kruipruimte te pompen. Stilstaand water kan schimmel en nare geuren veroorzaken, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het tijdig verwijderen van water voorkomt deze problemen en beschermt de structurele integriteit van jouw woning.

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.