Pomp vorstvrij opbergen

Pompen vorstvrij opbergen

Vorst vormt een gevaar voor beregeningspompen. Dit komt omdat er water in de pomp zit. Water kan bevriezen als de ruimte is afgesloten en het water niet weg kan lopen. Denk aan water in gesloten pompruimten zoals het verdeelsysteem, de elektrische klep of het filter.Water verandert bij lage temperaturen in ijs, en ijs zet uit. Hierdoor kan de zwakste schakel kapot vriezen. Vaak is dit het pomphuis of het lantaarnstuk. Het lantaarnstuk zit tussen het pomphuis en de motor. Al bij enkele graden onder nul kan deze kapot vriezen. Zowel pompen van gietijzer als pompen van RVS kunnen problemen ondervinden bij vorst. Pompen van gietijzer zijn gevoeliger dan RVS pompen. Gietijzer breekt als het bevroren is, waardoor de pomp kapot gaat. RVS pompen raken ontzet. Door het ijs verandert het materiaal van vorm en trekt het krom. Hierdoor werkt de pomp minder goed. Ook koperen leidingen of leidingen van PVC zijn zeer gevoelig voor vorst. Leidingen van bijvoorbeeld tyleen zijn minder gevoelig voor vorst. Deze zijn gemaakt van zachter materiaal en kunnen iets uitzetten. Let dus niet alleen op jouw beregeningspomp, maar ook op leidingsystemen en sproeiers.

In dit artikel lees je waarom je een pomp vorstvrij moet opbergen, lees je tips om je garage vorstvrij te houden en lees je in het stappenplan hoe je een pomp vorstvrij moet opbergen.

10 tips om je garage vorstvrij te houden

Het is belangrijk om in de winter je garage vorstvrij te houden. Je wilt natuurlijk niet dat je waterleidingen bevriezen of je pomp kapotvriest. Hieronder lees je hoe je deze ruimte vorstvrij houdt, schade voorkomt aan jouw spullen en je jouw pomp beschermt tegen vorst.
  • Isoleer de garage: Zorg voor goede isolatie in de muren, vloer en het plafond van de garage. Dit helpt warmteverlies te verminderen en de temperatuur op peil te houden.
  • Gebruik weersstrips: Installeer weersstrips rond de garagedeuren en eventuele ramen om tocht en koude lucht buiten te houden.
  • Verwarmingsbronnen: Overweeg het installeren van een garageverwarmingssysteem, zoals een elektrische kachel, infraroodverwarming, pelletkachel of een gasverwarming. Zorg ervoor dat de verwarming veilig is en volgens de voorschriften is geïnstalleerd.
  • Gebruik isolatiemateriaal: Breng isolatiemateriaal aan op de garagepoort als deze niet geïsoleerd is. Je kunt ook isolatie toevoegen aan de muren en het plafond.
  • Houd deuren gesloten: Houd de garagedeuren zo veel mogelijk gesloten om warmteverlies te minimaliseren.
  • Gebruik tochtwering: Plaats tochtwering aan de onderkant van de garagedeuren om koude lucht buiten te houden.
  • Houd waterleidingen geïsoleerd: Als er waterleidingen in de garage zijn, zorg dan voor voldoende isolatie om bevriezing te voorkomen.
  • Regelmatig onderhoud: Zorg voor regelmatig onderhoud van je verwarmingssysteem om ervoor te zorgen dat het efficiënt blijft werken.
  • Controleer de isolatie van de garagepoort: Zorg ervoor dat de garagepoort goed is geïsoleerd en dat er geen kieren of openingen zijn waardoor koude lucht kan binnendringen.
  • Gebruik een thermostaat: Installeer een thermostaat in de garage om de temperatuur te regelen en energie te besparen door de verwarming alleen in te schakelen wanneer dat nodig is.

Anti vorst deken en noppenfolie tegen vorst

Noppenfolie en antivriesdekens zijn beide materialen die worden gebruikt om voorwerpen te beschermen tegen vorst en lage temperaturen. Maar ze hebben verschillende toepassingen en eigenschappen.

Het grootste verschil tussen noppenfolie en antivriesdekens is dat noppenfolie een meer algemeen isolatiemateriaal is dat kan worden gebruikt voor diverse toepassingen, terwijl antivriesdekens specifiek zijn ontworpen voor het beschermen van planten tegen vorst. Beide materialen bieden isolatie, maar ze zijn geoptimaliseerd voor verschillende doeleinden en hebben vaak verschillende eigenschappen om aan die doeleinden te voldoen. Bij het vorstvrij opbergen van pompen adviseren we dan ook noppenfolie.
Vorstvrij opbergen

Stappenplan pomp vorstvrij opbergen

Je pomp vorstvrij opbergen? We leggen hieronder stap voor stap uit wat wel of juist niet te doen.

Stap 1: Afkoppelen pers- & zuigslang

Staat de pomp buiten? Demonteer de pomp dan eerst.

  • Haal de persslang los, deze zit altijd aan een pomp en laat de persslang leeglopen. Als de persaansluiting uit ander materiaal bestaat dan de pomp (pvc, koper of staal), dan kun je deze leeg laten lopen door een stop of kraan los te draaien. Laat deze helemaal leeglopen en berg de persslang vorstvrij op.
  • Daarna koppel je de zuigslang of buis af. Ons advies is om de zuigslang uit de bron te halen. Een zuigslang bevat namelijk een terugslagklep, waar water in kan blijven staan.Is er geen andere mogelijkheid? De zuigslang kan dan in de bron blijven hangen. Met een plastic zak bescherm je de slang tegen vuil.

Stap 2: Pomp leeg laten lopen

Kan het water via een slang weglopen uit je pomp? Dan kan deze niet kapot vriezen. Alleen water in gesloten ruimtes kan bevriezen en schade veroorzaken. Dan is het belangrijk het water uit de pomp te laten lopen.

  • Haal de pomp weg en draai de stopjes (ontluchting/aftap stopjes) los. Houd de pomp vervolgens op de kop, het water kan nu weglopen. Let op:laat het water niet over de motor - het elektrische gedeelte - lopen! Zorg dat al het water uit de pomp is.
  • De pomp moet 100% leeg zijn, een klein laagje water kan al bevriezen en vorstschade veroorzaken! Het op de kop houden van de pomp is niet schadelijk voor de pomp.
  • Er wordt soms geadviseerd de pomp te vullen met koelvloeistof. Dit moet dan weer verwijderd worden voordat het seizoen begint. Zonde! Ons advies is dan ook de pomp vorstvrij op te bergen. Je hoeft de pomp dan niet te vullen met koelvloeistof.

Stap 3: Pomp opbergen

Ons advies is de pomp volledig vorstvrij op te bergen. Wees zuinig op de pomp, zet hem in de schuur of in de garage onder de werkbank. Heb je geen vorstvrije plek voor de pomp? Dek hem dan af met een deken of noppenfolie. Als het maar isolerend genoeg is om je pomp te beschermen. We zien ook vaak een apart getimmerd opberghok voor de pomp. Heel goed, maar vergeet niet het hok te isoleren!

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.