0
Ondergelopen kelder

Water in kelder: oorzaken en oplossingen

Kelder leegpompen

Water in de kelder? Bij wateroverlast is het vaak nodig om de kelder leeg te pompen. Dit doe je met een pomp die ontworpen is voor het leegpompen van kelders. Er zijn verschillende soorten pompen beschikbaar, variërend in capaciteit en prijs. Het is belangrijk om een dompelpomp of waterpomp te kiezen die past bij de hoeveelheid water en de specifieke situatie in jouw kelder. Volg hieronder het stappenplan en kies de juiste pomp.

Wil je direct een oplossing voor een dompelpomp voor een kelder, kies dan voor één van onze complete noodsets, klaar voor gebruik, of bekijk ons complete assortiment dompelpompen om een kelder leeg te pompen. Heb je nu direct hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

ABB

Kelder leegpompen stappenplan

In deze keuzehulp helpen we je de juiste pomp te kiezen voor het wegpompen van water uit een kelder. Volg hieronder het stappenplan en kies de juiste pomp.

Stap 1: Schoon of lichtvervuild water?

Onder schoon water verstaan we helder water zonder zand of gruis. Het is belangrijk dat de vloer van de kelder schoon is en geen verontreiniging bevat. Zodat er geen vuil naar de pomp kan stromen en de ingangen van de watertoevoer kunnen verstoppen. Als een pomp zonder water draait zal deze beschadigd raken. Controleer daarom regelmatig of de watertoevoer naar de vlakzuiger pomp niet belemmerd is. Onder licht vervuild water verstaan we water dat licht troebel is door vaste deeltjes zoals zand. Ondergelopen ruimtes zoals garages of kelders zijn voorbeelden waar lichtvervuild water voor kan komen.

Stap 2: Welke dompelpomp voor kelder?

Staat het water tot je knieën of tot je enkels? Voor het bepalen van de juiste dompelpomp is de hoeveelheid water dat in de kelder staat een belangrijke factor. Voor ondergelopen kelders waarbij het waterniveau laag staat wordt doorgaans een vlakzuigpomp toegepast. Het voordeel van een vlakzuigpomp is dat deze de kelder dweildroog pompt. Staat het waterniveau hoog en is het vervuild dan heb je een ander type dompelpomp nodig met een hoge capaciteit en geschikt voor (licht) vervuild water. Deze dompelpompen laten een laagje water van 4 tot 8 cm achter.
Daar waar de meeste dompelpompen een aantal cm water laten staan, pompt een vlakzuiger de ruimte dweildroog. Deze pomp heeft een inlaat die slechts enkele millimeters boven de grond zit, zodat hij water bijna volledig kan opzuigen. Zit er vervuiling als veel zand en vast materiaal in het water kies dan voor een dompelpomp geschikt voor licht vervuild water. Bekijk hier ons assortiment vlakzuigpompen en gebruik de filters voor de juiste capaciteit, vermogen en wel of geen vlotter.

Stap 3: Dompelpomp met of zonder vlotter

Als jouw kelder regelmatig onder water staat dan kan een vlakzuigpomp of dompelpomp met ingebouwde vlotter uitkomst bieden. Een vlotter zorgt ervoor dat een pomp automatisch in- en uitschakelt. Als het waterniveau stijgt schakelt de pomp aan en als het waterniveau daalt schakelt de pomp zich automatisch uit. Een dompelpomp zonder vlotter start zodra je de stekker in het stopcontact steekt en stopt wanneer je de stekker eruit haalt. Zorg ervoor dat de pomp niet blijft werken als er geen water meer is, omdat het water de pomp koelt. Zonder water kan de pomp oververhit raken, een situatie die bekendstaat als droogpompen.

De beste vlakzuigers uit ons assortiment

We hebben voor jou een selectie gemaakt van drie vlakzuiger dompelpompen die geschikt zijn voor het leegpompen van jouw kelder. De prijs van deze dompelpompen is afhankelijk van de kwaliteit, opvoerhoogte en de capaciteit.

Stap 4: Bepaal de capaciteit van de pomp

Als je hebt bepaald welke pomp je nodig hebt voor een kelder leegpompen, let dan op de capaciteit en het vermogen. Je wilt natuurlijk niet dagen wachten tot het water uit de kelder weg is. Daarom zijn het vermogen en de capaciteit van de pomp belangrijk. De capaciteit moet passen bij de hoeveelheid water die je wilt verpompen. Koop nooit een pomp met te lage of te hoge capaciteit.

Elke dompelpomp heeft een maximale dompeldiepte. Dit is de maximale diepte waarop de pomp kan worden geplaatst zonder te stoppen met werken. Voor de meeste pompen is dit zeven meter, maar er zijn ook pompen die op grotere of kleinere diepten kunnen werken. Dit is afhankelijk van de persdruk van de pomp. Let hier dus goed op. De opvoerhoogte is ook een belangrijke factor. Dit geeft aan hoe ver de pomp omhoog kan pompen.

grafiek
Om te berekenen hoe snel water weggepompt kan worden, moet je weten hoeveel water in de kelder staat. De pompcapaciteit en de opvoerhoogte bepalen hoeveel liter per uur weggepompt kan worden. Zoals in het voorbeeld hieronder: als de pomp het water 2 meter omhoog moet pompen, kan deze 90 liter per minuut verplaatsen. Hoe hoger het water weggepompt moet worden, hoe minder capaciteit de pomp heeft. Ook de diameter en lengte van de slang beïnvloeden de capaciteit.

In onderstaande video wordt aan de hand van een voorbeeld uitgelegd hoe je het vermogen en capaciteit kan berekenen.
Dompelpompen

Vermogen en capaciteit

De hoeveelheid en snelheid van water wegpompen is afhankelijk van het vermogen en de capaciteit. In deze video laten we zien hoe je dit doet.

Keuzehulp video
ABB

Hoe water wegpompen uit kelder

Water wegpompen met vlakzuiger

Om water weg te pompen uit de kelder, kun je met een vlakzuiger dompelpomp de kelder dweildroog pompen.
  • Zorg ervoor dat de pomp goed is aangesloten en plaats deze op het laagste punt van de kelder waar het water zich verzamelt.
  • Als een pomp zonder water draait zal deze beschadigd raken. Controleer daarom regelmatig of de watertoevoer naar de vlakzuiger pomp niet belemmerd is door vuil.
  • Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het uitschakelen van elektrische apparaten in de kelder om kortsluiting te voorkomen.
  • Nadat het water is weggepompt, is het aan te raden om de kelder grondig te laten drogen en eventuele vochtige plekken aan te pakken om toekomstige problemen te voorkomen.

Oorzaken water in kelder

Lekkage kelder door grondwater

Een van de meest voorkomende oorzaken van grondwater in de kelder is een hoge grondwaterstand. Wanneer het grondwater stijgt, kan het via scheuren en zwakke plekken in de keldermuren of -vloer naar binnen sijpelen. Dit wordt vaak verergerd door regenval, waarbij het grondwater nog verder stijgt en druk uitoefent op de kelderwanden.

Regenwater

Regenwater kan op verschillende manieren de kelder binnenkomen. Slechte afvoer rondom het huis kan ervoor zorgen dat water zich ophoopt en uiteindelijk de kelder binnendringt. Ook gebrekkige dakgoten en regenpijpen kunnen leiden tot wateroverlast in de kelder.

Hoe voorkom je water in de kelder

Kelder waterdicht maken

Een effectieve manier om grondwater in de kelder te voorkomen, is door de kelder waterdicht te maken. Dit kan door het aanbrengen van waterdichte coatings op de muren en vloer, of door het installeren van drainage systemen die het water wegvoeren van de kelder. Hulp nodig? We brengen je graag in contact de juiste partij. Neem contact op met jouw dichtstbijzijnde vestiging.

Goede afwatering

Zorg voor een goede afwatering rondom je huis. Dit kan door regenpijpen en dakgoten regelmatig schoon te maken en ervoor te zorgen dat het water ver weg van de fundering wordt afgevoerd.
  • Calpeda vlakzuigpomp
    Calpeda vlakzuigpomp
  • Ebara dompelpomp voor schoon- en vuilwater
    Ebara dompelpomp voor schoon- en vuilwater
  • Elpumps dompelpomp voor vuilwater
    Elpumps dompelpomp voor vuilwater

Veelgestelde vragen over leegpompen kelder

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het leegpompen van een kelder na regenval. Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Neem contact op met de klantenservice, ze staan graag voor jou klaar.

Veelgestelde vragen over water in kelder wegpompen

  • Wat te doen met ondergelopen kelder?
    Schakel eerst de stroom uit in de getroffen ruimte. Draag beschermende kleding zoals laarzen en handschoenen. Vind de waterbron en controleer de afvoer. Verwijder het water met een pomp of emmers. Laat de kelder goed drogen om schimmelvorming te voorkomen.
  • Wat te doen tegen grondwater in kelder?
    Om grondwater in de kelder te bestrijden, kun je drainage rondom de kelder installeren en een waterdichte coating aanbrengen op de keldermuren. Zorg ook voor goede ventilatie en overweeg een sump-pomp te installeren om overtollig water af te voeren.
  • Hoe water wegpompen uit kelder?
    Om water uit een kelder weg te pompen, gebruik je een vlakzuiger dompelpomp. Deze waterdichte pomp zuigt het water op en voert het af naar het riool of de tuin. Dompelpompen zijn ideaal voor ondergelopen kelders en kunnen onderwater geplaatst worden voor efficiënte waterverwijdering.
  • Welke pomp om kelder leeg te pompen?
    Voor het leegpompen van een ondergelopen kelder is een dompelpomp de beste keuze. Deze waterdichte pomp kan onder water geplaatst worden en voert het water efficiënt af naar het riool of de tuin.
  • Hoe werkt een dompelpomp in kelder?
    Een dompelpomp werkt in een kelder door een vlotter die automatisch in- en uitschakelt wanneer het waterpeil verandert. Als de kelder onder water komt te staan, activeert de vlotter de pomp om het water weg te pompen en zo verdere schade te voorkomen.
  • Welke pomp om kruipruimte leeg te pompen?
    Een klokpomp is ideaal voor het leegpompen van een kruipruimte. Deze pomp is efficiënt voor het verwijderen van overtollig water bij wateroverlast en kan ook worden gebruikt voor het legen van kelders, vijvers en putten.

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.