Tuinberegening aanleggen
- Wat zijn de voordelen van tuinberegening??
- Wat heb je nodig om tuinberegening aan te leggen?
- Welke soorten tuinberegening zijn er?
- Tuinberegening aanleggen: waar moet ik op letten?
- Tuinberegening: onze oplossingen
- Aanleg van jouw tuinberegening
- Zelf aanleggen of nog meer leren?
Pop up sproeiers aanleggen
Het meest voorkomende sproeisysteem voor tuinen is een ondergronds systeem met pop-up sproeiers. Het grootste voordeel is dat je er niets van ziet tijdens het besproeien van de tuin. De sproeiers komen alleen omhoog als de regeninstallatie gebruikt wordt. Dit kun je zelfs uitbreiden met een beregeningscomputer. Van afstand bedienbaar met je telefoon. Automatisch bewateren! Kortom, met slimme beregening is het eenvoudig om gazons en tuinen in topconditie te houden.Iedere beregeningsinstallatie is uniek en wordt op maat gemaakt. Er wordt van een beregeningsinstallatie gesproken wanneer er gebruik wordt gemaakt van een waterbron, een tuinslang en sproeier(s). De verschillende onderdelen, zoals sproeiers, druppelslangen, leidingen, afsluiters en eventueel een besturingscomputer moeten op elkaar afgestemd zijn. Een goed werkend beregeningssysteem is afhankelijk van het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het management.
Wat zijn de voordelen van tuinberegening
Tuinbewatering voor een tuin in topconditie! Zowel voor de tuineigenaar als voor de tuin zelf heeft het aanleggen van een automatisch sproeisysteem een aantal voordelen:- Eenmalige aanleg en eenvoudig in onderhoud
- Geen gesleep met slangen en sproeiers
- Gelijkmatige besproeiing, geen droge plekken in het gazon
- Geen verdroging van beplanting
- Gehele tuin beregenen met één draai aan de knop
- Automatische beregening mogelijk
- Tijdsbesparing voor een tuineigenaar
- Waterbesparing door gerichte beregening
- Eenvoudig uit te breiden
Benodigdheden beregeningssysteem aanleggen
Wat je nodig hebt voor een sproei installatie voor tuinen varieert van het plaatsen van een grondwaterpomp tot het installeren van sprinklers. Maar ook het leidingwerk, een beregeningscomputer en een verdeelstation heb je nodig voor een irrigatiesysteem voor tuinen. Om te bepalen welke beregening het best bij jouw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak nog meer zaken van belang:- Het type sproeier
- De leiding
- Handmatig of automatisch
- Aansturing via een pomp of via de waterleiding
Welke soorten tuinberegening zijn er?
Er zijn verschillende soorten beregeningsinstallaties. Afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden voor:- bovengrondse beregening
- ondergrondse beregening
- druppelbevloeiing
Worden door waterdruk aangedreven, hebben een groot bereik en een draaiende straal. Daarnaast is de beregeningshoek makkelijk in te stellen. Deze sproeiers worden vaak geleverd met verschillende nozzles. Het nadeel is echter dat deze sproeiers gevoeliger zijn voor zand.
Deze sproeiers worden voornamelijk toegepast bij kleinere gazons en borders. In tegenstelling tot de turbinesproeier heeft deze sproeier geen draaiende straal, maar wordt het water verneveld als een deken van water. Het te beregenen oppervlak wordt hierdoor snel voorzien van de benodigde hoeveelheid water. Een sproeier nevelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij kwetsbare planten.
Door middel van een roterende nozzle wordt het water met roterende stralen verspreid over de oppervlakte. Sproeiers met een roterende nozzle worden veel gebruikt bij kleine gazons en borders. De neerslagintensiteit van pop-up sproeiers met een roterende nozzle is lager dan nevelsproeiers.
- Bovengronds
- Ondergronds
- Drukcompenserend
- Niet drukcompenserend
Tuinberegening aanleggen: waar moet ik op letten?
Als je een keuze hebt gemaakt voor bovengrondse of ondergrondse beregening zijn er nog enkele zaken waar je op moet letten.Om te bepalen welke soort tuinberegening het best bij jouw situatie past zijn er naast het te beregenen oppervlak meerdere zaken van belang: het type sproeier, de leiding, moet er automatisch of handmatig beregend worden, wordt de beregening met een pomp of via de waterleiding aangestuurd?
Vanuit welke bron wil je beregenen?
Afhankelijk van de waterbron, kun je bepalen welke oplossing het beste bij jou past. Wil je door middel van een waterleiding beregenen? Bepaal dan eerst de capaciteit van de leiding. In dit PDF document vind je manieren om de capaciteit te bepalen aan de hand van jouw watermeter of de emmerproef.Wanneer de capaciteit van de waterleiding niet voldoende is of er geen tappunt binnen bereik is kun je kiezen om een grondwaterpomp te laten plaatsen voor tuinberegening. Neem contact op met één van onze adviseurs om de juiste pomp te kiezen.
Handmatig of automatische besturing?
Tuin automatisch bewateren? Een belangrijk onderdeel van een beregeningsinstallatie is de besturing van de installatie. Dit kan handmatig, maar ook automatisch via een beregeningscomputer en elektrisch gestuurde klep. De beregeningscomputer zal de elektrisch gestuurde klep aansturen, waardoor het water bij de juiste sector aankomt. Automatische tuinbesproeiing heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld:- Geprogrammeerd besproeien, het is dus niet noodzakelijk dat er iemand aanwezig is om de installatie aan te zetten
- De juiste hoeveelheid water op de juiste plek
- Bij regen kan de besproeiing automatisch worden uitgeschakeld
- Beregening kan op deze manier eenvoudig aangestuurd worden in groepen
Tuinberegening: onze oplossingen
Zelf een sproei installatie aanleggen in jouw tuin? Je kunt bij ons terecht voor diverse oplossingen op het gebied van doe-het-zelf beregening. Er zijn mogelijkheden om eenvoudig te starten met het zelf aanleggen van tuinberegening. In complexere situaties adviseren we altijd eerst een beregeningsplan aan te vragen. Wij berekenen dan precies hoeveel en welke materialen geschikt zijn voor jouw situatie.
Afhankelijk van de complexiteit van de aanvraag zetten wij hieronder een aantal oplossingen voor jou op een rij:
- Aanschaf losse materialen
- Basis beregeningssets
- Advies op maat via een beregeningsplan
- Plan adviesgesprek in
1. Aanschaf losse materialen
Je kunt alle losse onderdelen van jouw beregeningsinstallatie zelf aanschaffen. Welke materialen je nodig hebt voor tuinberegening vind je bijvoorbeeld in ons assortiment beregening.2. Basis beregeningssets
Een basis beregeningsset bestaat uit alle onderdelen die nodig zijn voor een eenvoudige bovengrondse of ondergrondse beregeningsinstallatie. Deze basissets zijn geschikt voor het besproeien en beregenen van tuinen van verschillende groottes en met verschillende soorten beplanting.
3. Advies op maat via een beregeningsplan
Voldoet één van onze standaard oplossingen niet aan jouw wensen, dan helpen wij jou graag verder met een maatwerk beregeningsplan.
Tijdens het maken van een beregeningsplan houden wij altijd rekening met het head-to-head principe. Wanneer een permanente beregeningsinstallatie wordt aangelegd is het uiteraard belangrijk dat het complete oppervlak goed wordt voorzien van genoeg water.
4. Adviesgesprek voor sproeisysteem in de tuin
Maak een afspraak met jouw dichtstbijzijnde vestiging. We helpen je graag wanneer het jou het beste uitkomt.
Aanleg van jouw tuinberegening
De aanleg van tuinberegening of een sproeisysteem kun je zelf doen of uitbesteden aan een hovenier. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Zelf doen kan kosten besparen en flexibiliteit bieden, maar vergt tijd, technische kennis en brengt risico op fouten met zich mee. Uitbesteden aan een hovenier kan professioneel advies, tijdbesparing en kwaliteit garanderen, maar kan duurder zijn en minder controle en afhankelijkheid met zich meebrengen. Het is belangrijk om deze aspecten af te wegen en de beste optie te kiezen op basis van jouw behoeften en vaardigheden.
Tuinberegening zelf aanleggen
Wil je zelf een beregeningssysteem aanleggen in jouw tuin en ben je op zoek naar tips voor het zelf maken van een sproeisysteem? Of wil je weten welke materialen je nodig hebt? Bij Wildkamp helpen we je graag op weg met een doe het zelf beregening! Of je nu kiest voor sproeiers of druppelirrigatie, ons assortiment biedt alles wat je nodig hebt om jouw tuin te voorzien van een efficiënt en effectief beregeningssysteem. Dankzij onze gebruiksvriendelijke materialen en stapsgewijze handleidingen kun je eenvoudig zelf aan de slag gaan. Lees de tips in ons whitepaper over zelf een beregeningssysteem aanleggen of bekijk het webinar over beregening.Beregeningsinstallatie laten aanleggen
Wij ondersteunen jou bij het maken van een beregeningsplan en bij het selecteren van de benodigde producten. Wij leggen zelf de beregening niet aan. Wil je ook de aanleg van jouw installatie verzorgd hebben? Wij hebben een landelijk netwerk van hoveniers, zodat wij jou aan de juiste lokale vakman kunnen koppelen. Ben je geïnteresseerd in het laten aanleggen van beregening door één van onze partners? Geef dit dan even aan tijdens het aanvragen van een beregeningsplan.Beregening aanleggen in bestaande tuin
Wil jij jouw bestaande tuin voorzien van een efficiënt beregeningssysteem? Bij Wildkamp hebben we alles wat je nodig hebt om dit mogelijk te maken! Of je nu een kleine stadstuin hebt of een uitgestrekte achtertuin, onze waterexperts staan voor je klaar om een op maat gemaakt beregeningsplan te ontwerpen en de juiste materialen te leveren. Van sproeiers tot druppelirrigatie en complete sproeisystemen, wij hebben een breed scala aan hoogwaardige producten om aan jouw specifieke behoeften te voldoen. Dankzij ons assortiment van waterpompen, leidingen en accessoires kun je jouw tuin gemakkelijk groen en gezond houden, zelfs tijdens droge periodes.Ons beregening assortiment
Vraag onze kenners
Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!
Telefoon
Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur
Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur
Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag