Druppelslang besturing en onderhoud
Om ervoor te zorgen dat druppelslangen goed werken en lang meegaan, is het belangrijk om goed voor ze te zorgen en ze goed te bedienen. In dit artikel geven we je tips over het onderhoud van druppelslangen, lees je hoe de besturing van een druppelsysteem werkt en geven we advies hoe lang een druppelslang aan moet staan.
Besturing druppelbevloeiing
Zodra de beregeningsinstallatie is aangelegd, kan deze op verschillende manieren worden bestuurd. Handmatig, maar ook automatisch met behulp van een beregeningscomputer en elektrisch gestuurde klep. De beregeningscomputer zal de elektrisch gestuurde klep aansturen waardoor het water bij de juiste sector aankomt. Het automatisch aansturen van een beregeningsinstallatie heeft een aantal voordelen:
- Geprogrammeerd besproeien, het is dus niet noodzakelijk dat er iemand aanwezig is om de installatie aan te zetten
- De juiste hoeveelheid water op de juiste plek
- Bij regen kan de besproeiing automatisch worden uitgeschakeld, mits er een regensensor gebruikt wordt
- Beregening kan eenvoudig aangestuurd worden in groepen
Onderhoud druppelbevloeiing
Voor een optimale werking en levensduur van het druppelbevloeiingsysteem is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Tijdens de installatie kun je gebruik maken van materialen waardoor minder onderhoudsactiviteiten nodig zijn. Als je in het systeem bijvoorbeeld een filter plaatst, zorgt deze ervoor dat de slang minder vaak schoongemaakt hoeft te worden. Mocht het nodig zijn om de slang schoon te maken, dan zijn hier verschillende middelen voor beschikbaar. Hou er wel rekening mee dat dit soort middelen niet altijd geschikt zijn voor planten.
Filters
Vuil in het water kan een nadelig effect hebben op de werking van druppelbevloeiing. Om die reden is het belangrijk om de druppelslang schoon te houden, dit kan door het plaatsen van een filter. Een filter zorgt er onder andere voor dat gronddeeltjes, zand en kalk worden tegengehouden. Het filter bevat een behuizing met een patroon. Dit patroon zorgt ervoor dat het vuil niet binnendringt in de druppelslang. Het is mogelijk om het patroon te ontkoppelen en schoon te maken.
Verstoppingen voorkomen
Bij bovengrondse druppelbevloeiing is het niet mogelijk dat de wortel van de plant in de druppelslang groeit, bij ondergrondse druppelbevloeiing kan dit wel gebeuren. Om die reden bevat een ondergrondse druppelslang koperen plaatjes of pasta. Deze onderdelen zorgen ervoor dat er geen wortels of andere elementen binnendringen in de slang, daarentegen kan het water vanuit de slang wel naar buiten treden en zal het de waterafgifte niet beperken. Pasta of koperen plaatjes zitten standaard in de druppelslang verwerkt.
Managen van een druppelsysteem
Zodra de installatie gereed is en de besturing is bepaald, komt het aansturen van de beregeningsinstallatie aan bod. Voor het managen van een druppelsysteem moet er rekening gehouden worden met de volgende factoren, om vervolgens te kunnen bepalen hoe lang een druppelslang aangezet moet worden:
- Welke planten zijn er aanwezig
- In welk stadium bevinden deze planten zich
- In welk seizoen wordt er beregend
- Hoeveelheid verdamping
- Welke grondsoorten komen voor
Grondsoorten
Een grondsoort dat gezien wordt als grof zoals zand, heeft een lage opslagcapaciteit. Dit houdt in dat er langer beregend moet worden. Bij een grondsoort zoals klei heeft dit een tegenovergestelde werking. Klei heeft een veel grotere opslagcapaciteit, een keer zo groot als bij zand. In theorie hoeft deze oppervlakte minder lang beregend te worden. Bij fijne korrels kan het water makkelijker hechten, er ontstaat meer capaciteit om water op te slaan.
Levensduur druppelbevloeiing
Een druppelsysteem kan jaren meegaan, maar dit hangt af van de kwaliteit van het water. Vervuild water kan ervoor zorgen dat er sneller verstoppingen voorkomen in de slang. Er wordt aangeraden dat, zodra de tuin winter- of zomerklaar wordt gemaakt, de druppelslang ook wordt meegenomen in dit proces. Zorg ervoor dat het filter schoon is en spoel eenmaal per jaar het gehele systeem door voordat het programma gestart wordt.
Zichtbare trend
Het is ook mogelijk om bovengrondse druppelbevloeiing verticaal aan te leggen, bijvoorbeeld bij een schutting. Bij een verticale aanleg ontstaat er een drukverschil. Om dit drukverschil te beperken is het mogelijk om de druppelslang horizontaal aan te leggen in lagen boven elkaar. Met een niveau van 50 cm verplaats je de druppelslang naar beneden. Vervolgens leg je een meter lager weer een druppelslang enzovoort.
Ons beregening assortiment
Vraag onze kenners
Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!
Telefoon
Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur
Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur
Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag