Capaciteit waterleiding bepalen
Om je tuin of gazon te beregenen door middel van de waterleiding is het belangrijk om de capaciteit te weten. De druk en capaciteit van jouw waterleiding is namelijk van cruciaal belang om een efficiënt, kosteneffectief, en milieuvriendelijk beregeningssysteem te ontwerpen en te onderhouden. Als je namelijk de doorstroomsnelheid en druk kent, kunt je sproeiers en sproeikoppen selecteren die goed aansluiten bij jouw systeem, waardoor waterverspilling wordt geminimaliseerd. Andere voordelen zijn lagere kosten en een installatie die optimaal presteert. Dit betekent dat jouw planten gelijkmatig worden bewaterd en dat er geen plekken worden overgeslagen of te veel water krijgen.
Je kunt de hoeveelheid druk van jouw waterleiding op 2 manieren eenvoudig achterhalen:
Voorbeeld: Het duurt 15 seconden om een emmer van 10 liter volledig te vullen. De capaciteit is dan 10 gedeeld door 15 is 0,67 liter per seconde. Vermenigvuldig dit getal met 3,6 om de capaciteit in m³/u te berekenen: 0,67 x 3,6 = 2,4 m³/u.
Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qnwaarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.
Je kunt de hoeveelheid druk van jouw waterleiding op 2 manieren eenvoudig achterhalen:
- Capaciteit en druk bepalen van waterleiding via de emmerproef
- Capaciteit en druk van waterleiding bepalen via watermeter
Capaciteit bepalen d.m.v. de emmerproef
De capaciteit van een waterleiding verwijst naar de maximale hoeveelheid water die de leiding gedurende een bepaalde periode kan leveren. Deze capaciteit wordt meestal gemeten in liters per minuut (l/min) of gallons per minuut (gpm). Het bepalen van de capaciteit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de waterleiding voldoende water kan leveren om aan de behoeften van jouw beregeningssysteem te voldoen. br> br>Met de emmerproef is het eenvoudig om de capaciteit van de waterleiding te bepalen. Verwijder hiervoor eventuele koppelingen van de kraan en plaats er een 10 liter emmer onder. Draai de kraan volledig open en meet de tijd die benodigd is om de emmer geheel te vullen. Is de tijd om de emmer te vullen langer dan 30 seconden, dan is de waterleiding niet geschikt om een beregening te voeden.Voorbeeld: Het duurt 15 seconden om een emmer van 10 liter volledig te vullen. De capaciteit is dan 10 gedeeld door 15 is 0,67 liter per seconde. Vermenigvuldig dit getal met 3,6 om de capaciteit in m³/u te berekenen: 0,67 x 3,6 = 2,4 m³/u.
Capaciteit bepalen d.m.v. de watermeter
De waterdruk Nederland verschilt per gemeente, het gemiddelde ligt rond de 2,5 bar. De minimale druk die op de waterleiding staat is 1,5 bar. Dit heb je nodig voor cv en wasmachine. De exacte druk van jouw waterleiding kun je berekenen aan de hand van jouw watermeter en onderstaande tabel. br> Met onderstaande tabel kun je eenvoudig de capaciteit van jouw waterleiding bepalen wanneer er een watermeter gebruikt wordt. Op het telwerk van de watermeter kun je het type meter vinden (zie rode pijl), het type wordt aangeduid door de Qn-waarde (de nominale volumestroom van de watermeter). De statistische waterdruk kun je meten aan het uiteinde van de kraan middels een drukmeter. De meest voorkomende statistische druk is 2 bar.Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qnwaarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.
Vraag onze kenners
Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!
Telefoon
Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur
Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur
Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag