Klantinterview: Keizer Agro Techniek

Klantinterview: Keizer Agro Techniek

Besparen op energierekening met zonlicht boilersysteem
"Kijk kritisch naar stroom- en waterverbruik"

 Agrariërs moeten zich meer focussen op duurzaamheidReferentie Keizer Agro Techniek, is de mening van Jan Keizer van Keizer Agro-Techniek. Door optimaal gebruik te maken van de zon, kan energie worden bespaard. Maar ook een simpele analyse van het stroomverbruik kan lucratief zijn. "Is die netverzwaring echt nodig?" Door meer geïntegreerd naar de behoefte aan stroom en warm water te kijken, is volgens Keizer vaak geld te besparen.

Keizer Agro-Techniek is van vele markten thuis, maar de focus ligt op de landbouw. "Waarom de agrarische sector? Het is een bedrijfstak waarin veel ontwikkelingen gaande zijn, met name op het gebied van automatisering. Dat biedt volop werk en het is een uitdaging ondernemers bij te staan met goede adviezen." Aan het woord is Jan Keizer, eigenaar van het in 's-Heerenbroek gevestigde installatiebedrijf. Zijn bedrijf verzorgt alle technische installaties in en rond de boerderij: van verlichting, stopcontacten en drinkwatervoorziening tot het aansluiten van een melk- of mestrobot op alle nutsvoorzieningen. "De stalinrichter plaatst het, wij sluiten het aan."

Zon als energiebron
Energiezuinige installaties, zoals zonnecollectoren (warm water) en zonnepanelen (elektriciteit) zijn een hot item in de (melk) veehouderij. Keizer merkt het aan de aanvragen voor systemen van Stiebel Eltron die hij via Wildkamp betrekt. Alleen de motivatie is vaak vrij eendimensionaal. "De milieupunten, waarmee men subsidie kan binnenhalen, zijn vaak doorslaggevend. Jammer, want los van subsidie is zo'n installatie gewoon rendabel te maken. Maar dat kwartje moet bij velen nog vallen. Automatisering in de melkveehouderij is mooi, maar al die installaties verbruiken absoluut energie. Daar is nog een wereld te winnen." Het begint al met het voorkoelen van de melk en het benutten van de warmte die vrijkomt bij het koelen van de melktank middels een warmtewisselaar. "Die warmte kun je gebruiken om het leidingwater dat je voor de reiniging nodig hebt, te verwarmen. Als je vervolgens ook nog eens gebruikmaakt van de zon bij het naverwarmen, dan is het mogelijk dat het water al op een temperatuur van 60 tot 70 graden Celsius in de boiler komt. De zon is de goedkoopste energiebron, dus waarom zou je die niet benutten?"

Terugverdientijd
De vraag stellen, is 'm beantwoorden. Keizer: "Men hikt vaak tegen de kosten aan. Een compleet zonlicht boilersysteem voor 400 tot 800 liter water kost al gauw zo'n 7.000 euro en dat bedrag wordt gespiegeld aan een standaard boiler van ongeveer 1.500 euro.

Maar je moet dat niet als kostenpost zien, maar als een investering die op termijn naar je toekomt. Het is duurzamer en je bespaart ook harde euro's. In 3 à 4 jaar verdien je zo'n installatie terug. Maar de kost gaat voor de baat uit." Een bedrijf met één of meer melkrobots heeft nog meer profijt van een zonneboiler en zonnepanelen dan een veehouder die traditioneel 2 keer daags melkt. Keizer legt uit: "Een melkrobot werkt continu. Je hebt dus verspreid over de dag warm water nodig en geen last van onrendabele pieken. Bij een traditionele melkstal moet je het water de hele dag op 70 graden Celsius houden en is een boiler met grotere capaciteit nodig." Half maart, ten tijde van het interview, was er een open dag bij maatschap Den Uijl-Ten Hove in Zwartsluis. Keizer Agro-Techniek heeft op dit melkveebedrijf, met 120 ligplaatsen en 2 Merlin melkrobots, een zonneboiler met twee collectoren geplaatst. "Ik verwacht dat deze installatie in ongeveer 4 jaar kan worden terugverdiend."

Systemen koppelen
Maar elke installatie is maatwerk, geeft Keizer aan. "Breng voor je gaat investeren de behoefte in beeld. Zo bewust als men kiest voor een bepaalde melkrobot, zo weinig wordt er nagedacht over de installatie daaromheen. Ook worden privé en bedrijf vaak te stringent gescheiden. Heb je warm water, gebruik dit. Probeer systemen te koppelen. Waarom zou je de melk van een kalverdrinkautomaat apart verwarmen met een elektrisch element, als je over warm water beschikt?" Maar ook het toepassen van hoog frequente tl-buizen (in bestaande situaties) of led verlichting en een frequentieregelaar op de vacuümpomp kan elektriciteit besparen. En moet bij uitbreiding het net wel worden verzwaard naar 63 ampère? Keizer: "Ga je het verbruik echt meten, dan blijkt vaak dat de piekmomenten heel kort zijn. Door bijvoorbeeld een boiler op een ander moment op te warmen of een voorverwarmer in te zetten, kun je deze pieken voorkomen."

Profiel Keizer Agro-Techniek
Keizer Agro-Techniek is een kleinschalig installatiebedrijf dat diverse diensten levert in verschillende sectoren. De focus ligt op de agrarische sector, maar het bedrijf is ook actief in de tuinbouw, woningbouw en industrie. Van bestek, offerte tot de aanleg van complete elektrotechnische en waterinstallaties kan men bij Keizer Agro-Techniek terecht. Door middel van een analyse van de elektrische installatie kan het verbruik in kaart worden gebracht en advies worden gegeven over energiebesparende maatregelen of aanpassingen in de elektrische installatie.

Vraag onze kenners

Heb je vragen over artikelen of diensten of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw project? Persoonlijk advies is bij Wildkamp altijd binnen handbereik. We staan graag voor je klaar om je te helpen. Samen komen we verder!

Live Chat

Stel direct jouw vraag aan één van onze kenners. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

Telefoon

Bel 0523 68 75 10 voor telefonische ondersteuning. Op werkdagen van 07:30 - 19:30 uur

WhatsApp

Voeg ons nummer 0523 687500 toe aan jouw contactlijst en stuur ons een appje. Op werkdagen van 08:00 - 19:30 uur

E-mail

Stuur een bericht naar verkoop@wildkamp.nl en we nemen contact met je op. Altijd antwoord binnen 1 werkdag

Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.