Vijverbeluchting

Vijverbeluchting

Voor een mooie vijver met een gezond klimaat is het belangrijk dat het vijverwater voldoende zuurstof bevat. De zuurstof is nodig om een gezonde leefomgeving te realiseren voor vissen en planten. Vijverwater met te weinig zuurstof zal vissterfte en algengroei veroorzaken. Dit is te voorkomen door vijverbeluchting toe te passen.
Met vijverbeluchting wordt er zuurstof in het water gebracht. Vijverbeluchting kan op verschillende manieren gedaan worden. Dit met een fontein, waterval, filter of luchtpomp in combinatie met een luchtsteen. Een luchtpomp met luchtsteen is specifiek gemaakt voor beluchten en zorgt voor optimale zuurstoftoevoer.

De benodigde capaciteit van de luchtpomp met luchtsteen is afhankelijk van de vijverinhoud.

Bijkomend voordeel van een luchtpomp is dat de vijver in de winter niet geheel bevriest.

Luchtstenen

Een luchtsteen heeft als doel om de toe te voegen zuurstof te verspreiden in de vijver. Een luchtsteen bevat zeer veel poriën, waardoor een luchtstroom met luchtbellen gerealiseerd wordt, die zich makkelijk met het water kan vermengen.

Hoe groter de capaciteit van de luchtsteen, hoe meer water deze van een goed zuurstofgehalte kan voorzien. (onder voorwaarde dat de luchtpomp voldoende capaciteit heeft). Hoeveel luchtstenen je nodig hebt is afhankelijk van de beluchtingspomp. De maximale luchtafgifte van de luchtstenen moeten samen minimaal gelijk zijn aan de capaciteit van de beluchtingspomp.

Het gebruik van meerdere stenen heeft als voordeel dat er op meerdere plekken zuurstof in het water gebracht wordt.

Soorten stenen
  • Disk: Deze luchtsteen wordt op de bodem geplaatst, door het gewicht blijft het goed op de plek liggen. Doordat er slechts aan 1-zijde zuurstof uit de disk komt wordt het bodemvuil niet weggeblazen. De Disk wordt veel gebruikt bij Koi vijvers.
  • Cylinder en kogel: De cylinder en kogel zijn geschikt voor elke vijver. De luchtstenen worden variërend tussen de 50 cm en 100 cm diep in de vijver gehangen. Ze worden toegepast voor beluchting en, door de verschillende waterlagen te vermengen, koeling van het vijverwater wat met name bij hoge temperaturen gewenst is. Voordeel in de winter is dat de vijver niet geheel zal bevriezen.
Des te dieper de luchtstenen geplaatst worden hoe zwaarder de membraam van de luchtpomp het te verduren krijgt. Bij grotere diepten zal de membraam eerder verslijten omdat er door een hogere watermassa geblazen moet worden. Ook zal er hierdoor minder lucht aan het water toegevoegd worden. Stem voor de juiste werking en levensduur van de materialen de luchtpomp, slang en luchtstenen op elkaar af.
Ontdek de Wildkamp app!

Ontdek de Wildkamp app

Bestel altijd en overal eenvoudig online of gebruik de handige scanfunctie in de vestiging om sneller te winkelen.