Lijnafwatering / lijngoten
Een lijngoot, ook wel lijnafwatering genoemd, biedt een effectieve oplossing voor het afvoeren van overtollig regenwater op oppervlakken zoals opritten, parkeerplaatsen, terrassen en trottoirs. Door de efficiënte waterafvoer, veiligheidsvoordelen, duurzaamheid en aanpasbaarheid zijn lijngoten een waardevolle toevoeging. Wildkamp heeft een uitgebreid assortiment lijngoten en toebehoren, voor elke toepassing een oplossing.
Waar worden lijngoten toegepast?
Lijngoten, ook wel grondgoot, afvoergoot of drainagegoot genoemd, worden voor vele toepassingsgebieden ingezet. Voorbeelden hiervan zijn; rond de woning, voet- en fietspaden, schoolpleinen, straten, parkeerplaatsen enz. Bij Wildkamp vind je een ruim assortiment lijngoten, voor elke situatie de juiste. De optimale lijngoot is afhankelijk van een aantal factoren.
Lijngoot / afvoergoot voor de tuin of terras
Een lijngoot zorgt ervoor dat teveel aan regenwater in de tuin wordt afgevoerd. Zo voorkom je wateroverlast in de tuin. Door een afvoergoot in de tuin te plaatsen voorkom je plassen water in de tuin en bescherm je het gras en de planten tegen schade door teveel water.
Lijngoot in bestrating
Een lijngoot in bestrating is een goede oplossing voor het afvoeren van regenwater. Zo voorkom je plassen op de bestrating en blijft de bestrating veilig en begaanbaar.
Welke verkeersklasse moet mijn lijngoot hebben?
Lijngoten zijn er in meerdere verkeersklassen. De benodigde verkeersklasse is afhankelijk van het ‘verkeer’ dat er overheen gaat. Hoe zwaarder de belasting, des te hoger de verkeersklasse moet zijn. De verkeersklasse is afhankelijk van de combinatie van de lijngoot met het rooster. Onderstaand een overzicht van verkeersklassen per toepassingsgebied.
Verkeersklasse | Toepassingsgebied |
---|---|
A15 | Voet- fietspaden, schoolpleinen, groen stroken en tuinen |
B125 | Trottoir, voetgangerszones, parkeerplaatsen voor auto’s en garage-inritten |
C250 | Straatrandontwatering en bermen |
D400 | Rijbanen, parkeerplaatsen en winkelstraten |
E600 | Wegen op industriegebieden, oppervlaktes met een grote wielbelasting en niet openbare rijwegen |
F900 | Speciale oppervlaktes zoals landingsbanen |
Van welke materialen zijn de onderbakken van lijngoten gemaakt?
Een complete lijngoot bestaat uit een rooster en een lijngoot. Deze zijn beschikbaar in verschillende materialen; de lijngoten (onderbakken) zijn er in kunststof en polymeerbeton. Alle materiaal soorten hebben hun specifieke voordelen;
Pvc (polyvinylchloride)
De lijngoten met een pvc onderbak zijn licht van gewicht waardoor transport en installatie eenvoudig zijn. Pvc heeft een lange levensduur, en de gladde binnenkant zorgt voor een vlotte waterafvoer. Ideaal voor rondom de woning met een lichte belastbaarheid.
Pp (Polypropyleen)
De lijngoten met een pp onderbak zijn slagvast, en iets flexibeler dan pvc, wat handig is bij lichte bodembeweging. Polypropyleen kan beter omgaan met hoge en lage temperaturen. De lijngoten van pp zijn licht van gewicht waardoor transport en installatie eenvoudiger zijn. Ideaal voor rondom de woning, met iets meer beweging of temperatuurweerstand.
Pe (Polyetheen)
De lijngoten met een pe onderbak hebben een hoge flexibiliteit, ten opzichte van andere kunststoffen. De lijngoten zijn uv-bestendig en hebben hierdoor ook een lange levensduur. De lijngoten van pp zijn licht van gewicht waardoor transport en installatie eenvoudiger zijn. Ideaal voor rondom de woning met een chemische blootstelling.
Polymeerbeton
De polymeerbetonnen lijngoten zijn zeer sterk en duurzaam, waardoor ze geschikt zijn voor zwaardere en intensievere belasting. De lijngoten hebben een glad oppervlak, waardoor er minder snel vuil en slib aan hecht. Polymeerbeton biedt uitstekende structurele stabiliteit, wat essentieels is in toepassingen waar er weinig beweging of zetting mag optreden.
In het algemeen geldt:
Kunststof lijngoten
Geschikt voor lichtere toepassingen, omgevingen met chemische invloeden, en waar installatiegemak en kostenbesparing belangrijk zijn.
Polymeerbeton lijngoten
Ideaal voor zware belastingen, toepassingen met hoge duurzaamheidseisen, en gebieden met intensief verkeer of extreme temperatuurschommelingen.
Materiaal roosters
De roosters zijn leverbaar in verschillende materiaalsoorten. Alle materiaalsoorten hebben hun specifieke voordelen.
Pvc (polyvinylchloride)
Geschikt voor lichte toepassing, zoals in de tuin. Pvc is voordelig en licht van gewicht.
Pp (Polypropyleen)
Geschikt voor lichte toepassing, zoals rondom de woning. Pp is licht van gewicht en eenvoudig te installeren. Het voordeel van polypropyleen is dat het bestand is tegen chemicaliën.
Pe (Polyetheen)
Geschikt voor lichte toepassing, zoals rondom de woning. Het voordeel van polyetheen is dat het bestand is tegen chemicaliën en uv-stralingen.
Pa (Polyamide)
Geschikt voor lichte en zwaardere toepassingen, zoals de oprit. Het materiaal polyamide heeft een hoge slijtvastheid en slagvastheid. Ook is pa bestand tegen chemicaliën.
Gegalvaniseerd
Geschikt voor middel tot zware toepassingen, denk hierbij aan parkeerplaatsen of industriële terreinen. Het voordeel van gegalvaniseerd is dat deze roosters sterk en corrossiebestendig zijn.
Verzinkt staal
Geschikt voor middel tot zware toepassingen, denk hierbij aan parkeerplaatsen of industriële terreinen. Het voordeel van gegalvaniseerde roosters is dat deze sterk en corrossiebestendig zijn.
Rvs
Geschikt voor middel tot zware toepassingen. Erg geschikt voor corrosieve en vochtige omgevingen. Denk hierbij aan zwembaden, chemische fabrieken of kustgebieden.
Cortenstaal
Cortenstaal wordt veelal toegepast waar esthetiek en duurzaamheid belangrijk zijn. Het materiaal heeft een beschermende roestlaag, die verdere corrosie voorkomt, het geeft een uniek en aantrekkelijk uiterlijk. Alleen geschikt voor rondom de woning, met geringe belasting.
Gietijzer
Geschikt voor zware tot zeer zware toepassing, denk hierbij aan wegen, luchthavens of industriële terreinen. Het voordeel van gietijzer is dat dit materiaal zeer sterk en slijtvast is.
Welk model rooster is geschikt?
Het rooster voorkomt dat de goot verstopt raakt voor bijvoorbeeld vuil of bladeren. De roosters zijn verkrijgbaar in verschillende soorten uitvoeringen. In ons assortiment vindt je o.a.:
Sleufrooster
Voor esthetisch aantrekkelijke, veilige omgevingen met matige waterafvoerbehoefte.
Maasrooster
Voor industriële en verkeer belaste omgevingen waar maximale waterdoorlaatbaarheid en sterkte nodig zijn.
Gatenrooster
Voor stedelijke en commerciële gebieden, ze hebben een goede balans tussen veiligheid en afwatering.
Dicht rooster
Voor maximale veiligheid en bescherming in omgevingen zonder waterafvoerbehoefte.
Zwembadrooster
Speciaal voor natte ruimtes zoals zwembaden, met uitstekende waterafvoer en antislip eigenschappen.
Sleufgootrooster
Voor moderne, minimalistische toepassingen waar het rooster zo min mogelijk zichtbaar moet zijn.
De keuze voor een specifiek materiaal of rooster hangt af van de vereisten van de toepassing, zoals de belasting, omgevingsomstandigheden, en esthetische voorkeuren.
Breedte van de afvoergoot
Om te bepalen wat de juiste breedte van de goot is moet rekening gehouden worden met de volgende zaken.
- Neerslaghoeveelheid.
- Totale oppervlakte.
- Soort oppervlakte (bijvoorbeeld asfalt, straatwerk of groenstroken).
Lijngoot kopen of meer informatie nodig?
De gewenste lijngoot kun je eenvoudig en snel bestellen via onze website en kopen in één van onze vestigingen. Ben je er nog niet helemaal uit wat de optimale lijnafwatering voor jouw situatie is? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze productspecialisten.