Dompelpompen
Op zoek naar een pomp om ongewenst water weg te pompen? Dan is een dompelpomp een prima keuze. Een dompelpomp is een waterpomp die zoals de naam het al zegt, ondergedompeld kan worden in water. Zo is de dompelpomp, ook wel klokpomp genoemd, uitermate geschikt voor het wegpompen van ongewenst water uit kelders, putten en drainage.
Interessante informatie
Wat is een dompelpomp / klokpomp en waar wordt deze toegepast
Een dompelpomp, ook wel klokpomp genoemd, is een pomp die in vloeistof wordt geplaatst, zoals bijvoorbeeld in schoonwater of vuilwater. Aan de onderkant is de pomp voorzien van een opening waardoor de pomp het water aanzuigt. In de dompelpomp zit een waaier die het water naar de uitgang perst. Dompelpompen worden o.a. toegepast voor het leegpompen van kelders, zwembaden, septictanks, putten, drainage, melkputten enz.
Keuzehulp dompelpomp
Dompelpompen per te verpompen vloeistof
Voor het overzicht hebben wij onze dompelpompen ingedeeld in 3 categorieën. Zo vind je in ons assortiment dompelpompen voor schoonwater, dompelpompen voor licht vervuild water en dompelpompen voor vuilwater.
Dompelpomp voor schoon water
Onder schoon water verstaan we water dat schoon en helder is. Het water bevat geen tot weinig vaste deeltjes zoals zand. Met schoon water kan bijna elke dompelpomp overweg.
Meer informatie over schoonwater dompelpompen
Dompelpomp voor licht vervuild water (grijs water)
Onder licht vervuild water ook wel grijs water genoemd, verstaan we water dat licht troebel is door vaste deeltjes zoals zand. Voorbeeld van licht vervuild water is water in ondergelopen ruimtes zoals garage of kelder, bouwputten en huishoudelijk afvalwater (uitgezonderd toiletwater).
Meer informatie over licht vervuild water dompelpompen
Dompelpomp voor vuilwater (zwart water)
Onder vuilwater ook wel zwart water genoemd, verstaan we water dat troebel is door grotere vaste delen. Voorbeeld van vuilwater is toiletwater. Het water is verontreinigd met fecaliën.
Meer informatie over vuilwater dompelpompen
Dompelpomp met of zonder vlotter
Er zijn dompelpompen die handmatig bediend moeten worden maar ook die zichzelf in- en uitschakelen bij bepaalde waterniveaus door middel van een vlotter. We onderscheiden de volgende dompelpompen met vlotter.
Dompelpomp met standaard vlotter
De meest toegepaste is de dompelpomp met standaard vlotter, waarbij deze met een kabel aan de dompelpomp verbonden is. De vlotter drijft op het water en schakelt bij een hoge stand in en een lage stand uit.
Dompelpomp met buisvlotter
De dompelpomp met buisvlotter wordt met name toegepast in situaties waar de pomp in een kleine ruimte staat waardoor een standaard vlotter niet vrij kan bewegen.
Dompelpomp met sensoren
De dompelpomp met sensoren wordt in vergelijkbare situaties toegepast als de buisvlotter, maar ook in situaties waar het niveau verschil tussen in- en uitschakelen extreem klein is.
Bekijk alle dompelpompen met vlotter
Vlakzuiger
Een dompelpomp laag water, ook wel vlakzuiger of vlakzuigende dompelpomp genoemd, is een pomp dat speciaal is ontworpen om water tot een zeer laag niveau weg te pompen. Daar waar de meeste dompelpompen een aantal cm water laten staan, pompt een vlakzuiger de ruimte dweildroog. Een vlakzuiger met vlotter/sensor wordt vaak toegepast als automatische dompelpomp voor in een kelder. Dit zodat de vloer van de kelder altijd dweildroog is.
Het is belangrijk dat de vloer van de kelder schoon is en geen verontreiniging bevat dit zodat er geen vuil naar de pomp kan stromen en de ingangen van de watertoevoer kunnen verstoppen. Als een pomp zonder water draait zal deze beschadigd raken. Controleer daarom regelmatig of de watertoevoer naar de vlakzuiger pomp niet belemmerd is.
Bekijk alle vlakzuigers
Let op: Bij een dompelpomp met vlakzuiger is het belangrijk dat er geen vuil naar de pomp stroomt. Dit omdat de aanzuig openingen nauw zijn en hierdoor verstopt kunnen raken, gevolg hiervan kan zijn dat de dompelpomp schade oploopt. Controleer daarom met regelmatig de vlakzuiger op verontreinigingen.
Dompelpomp set: de oplossing bij wateroverlast
Wateroverlast en overstromingen kunnen op de meest onverwachte momenten plaatsvinden en ernstige schade veroorzaken aan je woning of bedrijfspand. Of het nu gaat om hevige regenval, een kapotte waterleiding of een overgelopen riool, in noodsituaties is snel en effectief handelen essentieel om verdere schade te voorkomen. Met een betrouwbare dompelpomp set van Wildkamp ben je goed voorbereid op dergelijke situaties.
Bekijk alle dompelpomp sets
Capaciteit en opvoerhoogte
De capaciteit en opvoerhoogte houden verband met elkaar. De hoogte waar het water heen gepompt moet worden en de diameter van de afvoerslang bepalen hoeveel capaciteit er nog over is voor het verpompen. Des te hoger de opvoerhoogte en dunner de afvoerslang des te minder capaciteit er verpompt wordt, omdat dit de pomp meer kracht kost doordat de weerstand hoger is.
Capaciteit van de dompelpomp
De pompcapaciteit (ook wel debiet genoemd) is de hoeveelheid water die verpompt kan worden. Hoe meer opvoerhoogte er verloren gaat, des te lager het aantal liters water dat de pomp zal verpompen.
Opvoerhoogte van de dompelpomp
De opvoerhoogte staat voor de hoeveelheid druk (weergegeven in meters) waarmee een pomp het water verpompt. Er gaat opvoerhoogte (druk) verloren in het leidingsysteem waardoor er aan het eind van de leiding minder opvoerhoogte beschikbaar is dan de pomp levert.
Verlies in opvoerhoogte ontstaat door o.a.:
- Het aantal meters dat het water omhoog en horizontaal verpompt moet worden vanaf het waterbassin waarin de dompelpomp geplaatst is.
- De diameter van de persleiding en hoeveelheid water dat hierdoor verpompt moet worden.
Pompwaaiers
De waaier zit gemonteerd op de as van de motor. De waaier draait rond, hierdoor ontstaat er een zuigend effect wat er voor zorgt dat het water aangezogen wordt. Door het draaien van de waaier wordt het water via de perszijde naar buiten geduwd (geperst).
Soorten pompwaaiers
Afhankelijk van de situatie kunnen er verschillende soorten pompwaaiers toegepast worden. Elke waaier heeft zijn eigen unieke eigenschappen.
Open (vortex) waaier
De open (vortex) waaier is zeer geschikt voor het verpompen van vloeistoffen met vaste delen.
- Toepassing: vloeistoffen met grotere vaste delen.
- Capaciteit: lager.
- Opvoerhoogte (druk): lager.
Half open / kanaal waaier
De half open / kanaal waaier is een combinatie van een open- en een gesloten waaier. De waaier heeft aan de inlaatzijde geen wand, waardoor het meer vaste delen kan verpompen dan een gesloten waaier.
- Toepassing: vloeistoffen met vaste delen.
- Capaciteit: gemiddeld.
- Opvoerhoogte (druk): gemiddeld.
Gesloten waaier
De gesloten waaier bestaat uit twee zijwanden waar schoepen tussen zitten. Deze schoepen zijn ten opzichte van de draairichting achterover gebogen, hierdoor heeft de pomp een hogere capaciteit en druk.
- Toepassing: vloeistoffen zonder vaste delen.
- Capaciteit: hoger.
- Opvoerhoogte (druk): hoger.
Kleine dompelpomp
Voor tijdelijke toepassingen is een kleine dompelpomp een uitstekende keuze. Door het compacte formaat is deze eenvoudig te vervoeren en past een kleine dompelpomp vanzelfsprekend in kleinere ruimten.
Kleine dompelpompen zijn ideaal voor klanten die op zoek zijn naar een mobiele en ruimtebesparende oplossing voor het verpompen van water of andere vloeistoffen. Deze compacte pompen kunnen gemakkelijk worden geplaatst en verplaatst, waardoor ze geschikt zijn voor diverse tijdelijke projecten en toepassingen.
Wat is de beste dompelpomp
Bij het kiezen van een dompelpomp zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat deze aan de specifieke behoeften voldoet. Ten eerste is het belangrijk om te overwegen waarvoor de dompelpomp zal worden gebruikt. Of het nu gaat om het legen van een kelder na een overstroming, het besproeien van een tuin uit een regenwatertank, of het verplaatsen van water uit een put naar een irrigatiesysteem, elke toepassing kan een andere pomp vereisen.
Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de maximale opvoerhoogte, capaciteit en vermogen van de pomp.
Wil je meer informatie over wat de juiste pomp voor jouw situatie is, neem dan contact op met onze pompspecialisten. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte dompelpomp.
Wat kost een dompelpomp
De prijs van een dompelpomp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de toepassing, capaciteit, benodigde druk, enz. De prijzen variëren van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s. Het merk, type, soort gebruik en medium zijn ook zaken die van invloed zijn op de optimale dompelpomp voor jou toepassing en daarmee de prijs ervan.
Jouw persoonlijke dompelpomp aanbieding
Als je ingelogd bent zie je jouw persoonlijke aanbieding voor de dompelpompen. Als je nog geen account hebt maak deze hier dan aan voor je persoonlijke korting. Heb je grotere aantallen materialen nodig neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een aanbieding op maat.
Slangen en koppelingen voor dompelpomp
Voor het afvoeren van het te verpompen water worden slangen en slangklemmen toegepast. Welke slang het meest geschikt is, is o.a. afhankelijk van de te verpompen vloeistof, verontreiniging, de lengte van de slang en andere omstandigheden. Wildkamp heeft een ruim assortiment slangen, voor elke situatie de juiste slang.
Dompelpomp aansluiten
Dompelpomp / klokpomp kopen of meer informatie nodig?
De gewenste dompelpomp, ook wel klokpomp genoemd kun je eenvoudig en snel bestellen via onze website en kopen in één van onze vestigingen. Ben je er nog niet helemaal uit wat de optimale pomp voor jouw situatie is? Neem voor vrijblijvend advies contact op met één van onze pompspecialisten.